Hvis du vil beholde dit overtøjs tekniske egenskaber og forlænge levetiden på det, er det vigtigt, at du bruger de rigtige vaske og imprægneringsmidler, når tøjet vaskes og efterbehandles.

Tøj med membraner

For at jakker kan være åndbare og vind- og vandtætte, er de forsynet med en membran f.eks. Gore-Tex, der holder vind og vand ude. Samtidig kan membranen lukke overskydende varme ud, så man ikke bliver fugtig og dermed kold, under jakken. Denne membran kan på ingen måde tåle at blive vasket med skyllemiddel - da dette stopper membranen og derved ødelægger den. Derfor er det vigtigt at du vælger et vaskemiddel beregnet til dette - f.eks. denne Tech Wash fra Nikwax, der er lavet til maskinvask af tøj med membraner.

Når overtøjet er blevet vasket flere gange og brugt, vil det med tiden miste de egenskaber som vandtæthed og vindtæthed, så det er vigtigt en gang imellem at bruge et imprægningsmiddel, der kan genskabe disse egenskaber og samtidig bibeholde åndbarheden. Dette imprægneringsmiddel Nikwax TX.Direct imprægnering til membraner kan bruges direkte i maskinen lige efter man har vasket jakken, og genskaber de tekniske egenskaber nemt og hurtigt.

Softshell produkter

Din softshelljakke kan du også med fordel vælge et vaskemiddel til, der er beregnet til netop softshell, da de også ofte er tekniske og kræver at membranen ikke stoppes til, så åndbarheden ødelægges. Igen vil man her ødelægge membranen hvis man bruge skyllemiddel, når man vasker sine softshell produkter. Vi har valgt at have dette på shoppen Softshell Proof fra Nikwax - netop beregnet til softshell produkterne.

Dunjakker

Jakker med dun kræver ligeledes et specielt vaskemiddel, så man ikke ødelægger dunens naturlige egenskaber. Mange tror man passer mere på sit overtøj, hvis man skåner det og ikke vasker det så tit - men dette er ikke tilfældet, og især med dun er det vigtigt at dette vaskes, da isoleringsevnen ellers nedsættes. Dunene klasker sammen i brug, da de optager fedt og fugt og da det er luften imellem dunene der er med til at isolere, vil jakken ikke være så varm, hvis den er ‘’beskidt’’.

Når man vasker ting der indeholder dun er det vigtigt, at de blive centrifugeret ved lav hastighed først, og man så gradvist øger hastigheden, så man er sikker på at alt vandet er slynget ud af dunene, inden den tørres. Tørringen skal, hvis det er anvist i vaskevejledningen, foregå i tørretumbleren og med tennisbolde, så dunene bliver skilt af og de bliver gennemtørre. Hvis ikke man får jakken tørret tilstrækkeligt, så vil dunene blive ødelagt, begynde at lugte og jakken være ubrugelig.

Nikwax og miljøet

Nikwax er en virksomhed med meget stor fokus på miljøet og derfor indeholder deres produkter ikke stoffer, der kan være skadelige for mennesker eller naturen. De har ligeledes et stort engagement i at udvikle produkter, der kan hjælpe til med at sikre et bedre liv for mennesker, og mindske brugen af kemi, hvilket sikrer dyrene og miljøet på bedste vis. Du kan på Nikwax egen hjemmeside læse mere om projekterne og omkring hvilke stoffer, de har udelukket fra deres produkter.

Kontakt os

Har du spørgsmål er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os i kundeservice. Vi er klar til at hjælpe både på mail og på telefon.