TrustpilotKundeservice: 96742030Fragt fra 49,-Gratis fragt over 950,- (Pakkeshop/Erhverv)100 dages returret
Log indInkl. moms
Materiale ordliste

Materialeordliste

I denne materialeordliste finder du en kort beskrivelse af forskellige materialer og kvaliteter

Acryl Også kaldet polyacryl og polychlorid er let og blød. Det tåler sollys samt de fleste kemikalier. Slidstyrken er knap så god som ved nylon eller polyester. Den er ikke formfast ved vask. Handelsnavnene for acryl er mange og kan for eksempel være orlon, courtelle og dralon. Acrylvarer er meget varmefølsomme og kan miste faconen, hvis de vaskes, tumbles eller stryges ved høje temperaturer. Strikvarer med garner af krusede acrylfibre er fyldige, rummer meget luft og har derfor en god isoleringsevne.

Bambus er den hurtigst voksende plante i verden. Den er hårdfør og kræver ingen pesticider i produktionen. Bambus kan vokse de fleste steder og frigiver store mængder oxygen. Samtidig optager bambus fem gange så mange drivhusgasser fra atmosfæren, som træer gør. Derfor er der god økologi i at anvende bambus i forbindelse med produktion af fibre.
Bambus er særdeles anvendelig, det kan forarbejdes til brug for mange forskellige artikler som eksempelvis håndklæder, sengetøj, strømper og T-shirt. Udover at være let, blød og åndbar har bambusfiberen en silkeagtig glans. Bambusfiber er cellefyldt og gennemhullet, hvorfor det kan optage helt op til 50% mere fugt end bomuld - uden at føles våd. Naturlige antibakterielle elementer i bambusfiberen holder den bakteriefri - selv efter mange ganges vask.

Canvas er kraftig lærredsvævet stof af bomuld eller hør, som oftest bruges til tasker, sko, overtøj, sejl og meget mere.

COOLMAX® er blødt, let og åndbart materiale, der sørger for at transportere fugten væk fra kroppen samtidig med, at den tørrer hurtigt. Optimal komfort, fordi materialet giver en naturlig følelse af velbehag. Tøjet sørger for at regulere kroppens naturlige temperatur, hvad enten man føler kulde eller varme.

CORDURA® er et meget holdbart og slidstærkt materiale, hvor det vigtigste indhold er nylon. Cordura er 10 gange stærkere end bomuld og 3 gange stærkere end almindelig polyesterfiber. Det bruges derfor ofte som forstærkning på arbejdstøj på steder, hvor tøjet rører hænder, værktøj eller gulv.

Denim - også kaldet cowboystof, en kraftig kipervævet metervare af bomuld, eller i bomuld og polyester. (Kipervævet er en vævetype, der danner “ribber” på skrå i stoffet).

Dun har nogle kvaliteter, der er meget velegnede, når det gælder om at holde sig varm. Dun har en uovertruffen varme/vægt-ratio. Der er ikke noget andet isoleringsmateriale til beklædning, der vejer så lidt som dun, er lige så komprimerbart og holder så godt på varmen. Kort sagt fylder og vejer dun meget mindre end andre materialer, der kan give den samme varme.
Dun er åndbart, hvilket gør det noget mere behageligt at have på end eksempelvis syntetiske isoleringsmaterialer. Mange vil kunne nikke genkendende til komfort forskellen på en dundyne og en dyne med syntetisk fyld.
Den samme forskel findes i jakker med henholdsvis dunfyld og syntetisk fyld.
Endelig kan dun bevare sine egenskaber over mange år, hvis det passes og plejes ordentligt. De bedste og fineste dun kan holde næsten samme isolerende effekt i op til 40-50 år med den rigtige pasning! Det er selvfølgelig de færreste dunjakker, der vil holde så længe, men det betyder, at dunene vil kunne tilbyde samme komfort i hele jakkens levetid. Hvorimod syntetisk fyld, typisk vil falde sammen og miste en del isoleringseffekt efter flere års brug.

Easy care betyder at en vare har fået en behandling som gør at produktet er nemmere at stryge.

Elasthan, også kendt som Elité, er elastisk som gummi, men stærkere samtidig med, at det er modstandsdygtig over for sollys. Elasthan bruges til beklædning som  badetøj og sportstøj med mere, fordi det giver en behagelig elasticitet. Elasthan er en fibertype med usædvanlig gode og holdbare elastiske egenskaber,  som overgår den bedste gummitråd.

Elastomultiester er en polyesterfiber, der er tilføjet denim for at give det en komfortabel stretch samtidig med, at metervaren kan vende tilbage til den oprindelige pasform.

Fuseknit teknologi er en fremstillingsmetode, som giver mulighed for at producere produkter med færre sømme. En ideel teknologi til de fleste produkter, der bruges inden for sportslige aktiviteter.  

Gore-Tex® er en membran, som er vindtæt og vandtæt, det betyder at vanddamp fra kroppen transporteres væk. Det er en membran, der er fyldt med bittesmå huller, som er 20.000 gange mindre end en vanddråbe. Hullerne er præcis så små, at vand og vind ikke kan trænge igennem, men har derimod præcis den størrelse, der skal til for at dampen fra din krop kan transporteres væk, og at du kan holde dig tør.

Hør er fibre fra hørplantens stængel. Udvindingen af hør er meget omstændig, og derfor kan hørvarer være dyrere. I forbindelse med beklædning bruges hør mest i blandinger med andre fibre, blandt andet fordi den besidder evnen til at optage fugt. Hør kaldes også "linen" eller "flax" og dyrkes både for frøenes anvendelse til olie og for stænglens anvendelse til spindehør. Hør har en høj sugeevne såvel som stor trækstyrke, og kan med fordel anvendes til håndklæder og viskestykker. Hør er mere stiv, glansfuld og mere glat end bomuld, og det er fra naturens hånd smudsafvisende. Det har den særlige egenskab, at det ved tørretumbling bliver blødt, og ved koldrulning bliver det stift og glansfuldt.

Isoli er strikket stof med et ekstra i-strikket garn. Garnet ligger synligt over flere masker på vrangen. Det er ofte opkradset eller loddent på indersiden eller bagsiden. Isoli kaldes også "joggingstof", fordi det er meget behageligt at have på.

Kunstfibre er industrielt fremstillede fibre, der kan opdeles i to typer: regenererede fibre og syntetiske fibre. Kunstfibre kaldes kemofibre. Regenererede fibre er som regel lavet på grundlag af cellulose, der stammer fra “bomuldsaffald" eller træ. Syntetiske fibre er fremstillet på grundlag af oliebaserede produkter af luft og vand - ligesom plast. De regenererede fibre har stort set samme egenskaber som bomuld. De kan opsuge store mængder fugt og er behagelige at have på ved høje såvel som lave temperaturer.

Smuds forbliver på overfladen på grund af de glatte fiberegenskaber, og fordi fibrene er støbt. Kunstfibre og syntetiske fibre er stærke i både våd og tør tilstand. De krøller næsten ikke og optager sjældent fugt, hvilket sikrer en hurtig tørring efter brug og vask. Handelsnavnene kan være: acryl, acrilon, an-tron, bri-nylon, courtelle, dorlastan, dacron, diolen, dralon, elasthan, herculon, lycra, nylon, orlon, polypropylen, polyamid, polyester, perlon, rilsan, terylene, tetoron, vyrene med flere.

Beklædning af løst spundne garner med glatte fiberender sikrer viskositet, men gør også at overfladen kan nulre eller danne pilling. Kunstfibre findes i alt fra arbejdstøj, sportstøj, T-shirts til undertøj og meget andet.

Lycra® er en mærkevarebenævnelse for elasthan. LYCRA® benyttes i mange metervarer for at gøre varen strækbar. LYCRA® giver varen fleksibilitet og er med til, at varen finder tilbage til sin oprindelige facon efter strækket.
Lycra Dupont® er et registreret varemærke for lycra.

Lyocell er regenereret cellulose som viskose og modal, men har bedre styrke. Metervarer i Lyocell er bløde og giver en god komfort, blandt andet i kraft af evnen til at optage fugt. Lyocell kan have tilbøjelighed til at fibrillere, hvilket betyder at overfladen slides hurtigere, og at stoffets indfarvning kan være svag. Af samme grund fremstilles Lyocell ofte med en let ruet overflade, også kaldet “fersken-skinds-effekt”, hvilket giver metervaren en blød overflade. Lyocell er et meget anvendt materiale, som er væsentligt dyrere i forhold til viskose eller modal.

Merinould beror på uld fra merino fåret. Ulden er speciel fin, silkeglinsende, blød, lækker - og dyr.

Microfiber er en syntetisk fiber, der er mindre end 1 denier. De mest almindelige typer er fremstillet af polyester og polyamid og hedder nylon, kevlar, nomex, og trogamid. Microfiber bruges til produktion af uvævede, vævede og strikkede tekstiler, og det er almindelig anvendt til tøj, møbler, industrielle filtre og eksempelvis rengøringsklude.

Modal er fra “viskosefamilien” og har stort set de samme egenskaber som viskose.

Neopren er et materiale af syntetisk gummi, som er fyldt med luftbobler. Neopren er et meget fleksibelt materiale og luftboblerne er med til at give en god isoleringsevne. Neopren anvendes til trøjer, jakker, dykkerdragter med mere.

Nylon eller polyamid overgår alle andre fibermaterialer både i rive- og slidstyrke. Nylon er lysfølsom og gulner og mørner i sollys. Nylon eller polyamid er et syntetisk produkt, der anvendes meget, nok især fordi det ikke krymper. Det bruges blandt andet til forstærkning af sportsbeklædning. Der fremstilles nylontyper, som er resistente over for lys. I nylon eller polyamid er pressefolder og plisseer holdbare i vask. Nylon kendes som crepegarner, der anvendes i strømper, undertøj, strik eller andre stretch varer.

Oxford er en blød og stærk metervare. Det er vævet i en “kurvevævning” med to kædegarner parallelt med et blødt supplerings garn - hvilket giver mere tyngde i undergarnet. Når det væves med farvet kædegarn og et hvidt undergarn, er betegnelsen Oxford Chambray, og derved fremkommer strukturen metervaren.

Polyester er en syntetisk fiber, som er meget almindelig i tøj - den er kun overgået af bomuld. Fiberen bliver brugt alene eller blandet med andre fibre. Polyester er stærk, den krøller og krymper ikke, hverken når den bruges sammen med andre fibre eller alene.

Syntetiske fibre som polyester er kunstigt fremstillede fibre. De fremstilles af råolie og naturgas. De mest almindelige syntetiske fibre er polyamid, polyester, akryl og elastan. Polyesterfibre er den mest anvendte og har høj brudstyrke, minimal krymp og lav vandabsorbering. Polyester kan produceres med forskellige overflader, former og egenskaber. Det kan vaskes på samme høje temperaturer som bomuld, dog skal man tage hensyn til farven i stoffet.


Polypropylen er lettere end andre tekstilfibre. Stærk og strækbar, tåler de fleste kemikalier, men er lys- og varmefølsom. Fugt bliver opsuget og transporteret til yderste lag, uden at polypropylenfiberen bliver våd. Anvendes blandt andet til sportsundertøj.

Poplin er et tæt lærredsvævet stof med dobbelt så mange tråde på langs som på tværs af stoffet. Poplin kan bestå af bomuld eller bomuld og polyester. Det anvendes til både skjorter og polotrøjer.

Prolen siltex er garn, der hæmmer væksten af bakterier og skimmelsvamp. Det reducerer lugt og bruges eksempelvis i strømper.

PU kaldes også for polyurethan. Det er et syntetisk materiale, der kan fremstå både som fibre og som en gummibelægning.

PVC eller Polyvinylchlorid, er et gummiagtigt materiale, som er mindre varmefølsom end andre syntetiske fibre. PVC er et af de mest anvendte plastmaterialer, og det kan bruges i mange sammenhænge.

Polyacryl kommer af acryl, som er en syntetisk fiber. Acryl er ikke nær så slidstærk som polyester, dog er den let, fyldig og mere varmeisolerende.

Ripstop er en speciel vævemetode, der gør at en flænge ikke kan “løbe”. Ribstop vævemetoden forhindrer yderligere skade på stoffet, fordi flængen hurtigt vil nå til et punkt med en vævet grænse og dermed ikke ikke løber.

Scuba er en kvalitet, som minder om neopren. Det er meget elastisk og blødt, og er derfor velegnet til kjoler, bluser, trøjer, nederdele og bukser.

Siltex er et materiale som er stærkt antibakterielt. Sammen med eksempelvis bomuld har det gode temperaturregulerende egenskaber. Siltex er åndbart og svedtransporterende.

Skinlife er antibakteriell og derfor meget anvendlig i produkter som strømper.

Slub Yarn er garn i ujævn tykkelse, som giver en speciel effekt, når det strikkes til jersey metervarer og bruges til striktrøjer og andet.

Spalt er ruskind på begge sider, som ikke har fået en glat, færdig finish. Den underste side er den groveste. Spaltlæder bruges til remme, fodtøj, arbejdshandsker og beklædning. Spalt er oftest billigere end almindelig ruskind.

Spandex er en anden betegnelse for elasthan. Spandex er en polyurethan fiber, med den egenskab, at den er meget elastisk. Den anvendes ofte i materialer til undertøj, badedragter og strømper.
I Europa kendes fibrene som "elastan", og i Nordamerika som “spandex”. I resten af verden bruges handelsnavne som lycra, elaspan og dorlastan.

Syntetiske fibre som polyamide, acryl, modakryl, polyester, klorfiber, polypropilén og elasthan fremstilles af råolie eller jordgas.

TENCEL® Råmaterialet i TENCEL® er Lyocell, som består af 100% cellulose. TENCEL® er en fiber, der stammer fra naturen, men fremstilles kunstig. Det er især eukalyptustræet, som udgør grundlaget for fiber produktionen af TENCEL®.

Twill er en vævemetode, som skaber et diagonalt mønster i metervaren. Metervarer vævet med denne metode er generelt mere bløde og krymper mindre.

T400® er en elastisk fiber, som har en fantastisk evne til at trække metervaren tilbage til oprindelig facon. Beklædning med T400® har høj komfort og elasticitet - uden at der er tilført elastiske fibre. Derudover er T400® meget svedtransporterende og har nemt ved at bevare pasformen.

Uld kommer oftest fra får og har fine, tynde fibre. Herunder kan du se de forskellige slags uld.

  • Merinould er meget blødt.
  • Grovere uld som crossbred er billigere end merino og har større slidstyrke samtidig med, at den er mere robust i brug og vask.
  • Alpaka uld fra alpaka-lamaen er blødt og glansfuldt.
  • Pashmina er et andet udtryk for kashmir uld, og har ekstra fine, tynde og bløde fibre fra Kashmir-gedens bugside.
  • Angora uld fra kaniner af angora typen, er en fin og blød fiber ligesom kameluld.
  • Mohair uld, fra angorageden, er langfibret, grov, blød og glansfuld.
  • Shetlandsuld er fin og blød.
  • Lambswool eller lammeuld er som regel blød.

Uld er meget velegnet til beklædning. Blandes det med kunststof har det gode egenskaber som termovirkning, vaskbarhed og slidstyrke.

Viskose som også kaldes rayon, er en regenereret fiber*, der er fremstillet af nedbrudt og kemisk behandlet træ. Viscose kaldes for en syntetisk fiber på trods af, at den er baseret på et naturligt materiale. Det blev oprindeligt fremstillet i et forsøg på at gøre silke billigere og mere tilgængeligt. Råmaterialerne er ret billige, oftest kommer det fra fyr, eukalyptus, bambus eller bomuldsplanten.

Viskose kan være blank og af uendelig lange fibre, der ligner silke, eller i matte korte fibre, der mere ser ud og virker som bomuld og uld.

*Regenererede fibre hører under viskose og rayon og er fremstillet af cellulose fra træer. Med kemikalier omdannes cellulosen til en viskosemasse, der regenereres eller genopbygges til fibre.
Til gruppen regenererede fibre hører viskose, modal, rayon, cupro, lyocell med flere. Under cellulosefibrene acetat og triacetat hører avril, arnel, bemberg, cupro, cupresa, dicel, lyocell, modal, polynosic, rayon, rhodia, sarille, swelan, triacetat, tricel og tencel. Viskose er den mest anvendte af de regenererede fibre.