Tekstilguide - hvad er tøj lavet af?

Hvad er tøj lavet af?

Det er du ikke den eneste der gerne vil vide! Faktisk er der mange søgninger på den slags hver måned. Derfor har vi skrevet denne tekstilguide, hvor du kan læse, hvad materialer som bambus, kevlar, Dyneema® er, og hvad de kan.

Nu tænker du nok “hold da op - sikke en masse tekst!”. Men her hos Billig-arbejdstøj.dk er vi virkelig nørdede med materialer og sætter en ære I at klæde dig godt på. Heldigvis for dig er tekstilguiden i alfabetisk rækkefølge, så du hurtigt kan finde det materiale, du er nysgerrig på.


Acryl eller polyacryl og polychlorid er blød, let og kan tåle sollys samt de fleste kamikalier. Acryl har knap så meget slidstyrke som nylon og polyester. Acryl kaldes også orlon, courtelle eller dralon. Tøj af acryl er meget varmefølsomt og kan miste faconen, under vask, tørretumbling og strygning ved høj temperatur. Krusede, fyldige acrylfibre i strik har en god isoleringsevne, fordi de kan indeholde meget luft.

Aramid er en varmeresistent, stærk, syntetisk fiber, som anvendes i flammehæmmende arbejdsbeklædning. For øvrigt anvendes det også i skudsikre veste, hvilket fortæller lidt om styrken.

Armortex® er en DuPont™ Kevlar® fiber. Armortex® giver styrke og fleksibilitet til tekstil. Det er en let fiber, som er utrolig stærk og holdbar. Armortex® kan gøre tøj og fodtøj sikkert og skærefast.

Bambus er en bæredygtig plante, som hverken kræver vanding, pesticider eller skadedyrsbekæmpelse. Det er verdens hurtigst voksende plante, den absorberer mere CO2 end træer, og den er biologisk nedbrydelig. Det kan forarbejdes og bruges i fx bambus T-shirts, bambusundertøj, bambusstrømper og meget andet. Bambusfiberen har en silkeagtig glans, er blød, åndbar, antibakteriel og lugtfri selv efter utallige vaske, fordi bambus reducerer mængden af bakterier i tøjet. Bambus regulerer din temperatur, så den holder dig varm om vinteren og afkølet om sommeren. Den sorberer fugt og lader det fordampe.

Bionic Finish® Eco bruges til at give tekstil en permanent, vandafvisende finish. Som ordet Eco siger, er det en økologisk teknologi og helt fluor-frit. Bionic Finish® Eco bruges i vandafvisende outdoor-tøj, jagttøj og flyverdragter.

Bomuld er fiberen, der vokser rundt om frøene på en bomuldsplante. Fiberen bliver anvendt som råstof til tekstilfremstilling. Bomuld er åndbart og en af de tekstilfibre, der bliver brugt flest af i verden.Tøj fremstillet af bomuld er fugtabsorberende og behageligt at have på tæt på kroppen.

I sig selv er bomuld ikke varmeisolerende; det bliver det til gengæld, hvis hvis det bliver opkradset, så der opstår et isolerende luftlag.

Kæmmet bomuld er et kvalitetsprodukt, der er virkelig blødt og meget stærkt. I kæmmet bomuld bliver fibrene behandlet specielt, før de bliver spundet til garn.

Canvas er kraftig lærredsvævet stof fremstillet af bomuld eller hør. Det er et kraftigt stof, som kan bruges til tasker, sko, overtøj med mere. Canvas er slidstærkt og åndbart.

COOLMAX® leder fugt væk fra kroppen og gør, at stoffet tørrer hurtigere, så du har en behagelig kølig og tør fornemmelse på kroppen. Coolmax® er polyesterfibre, der er specialfremstillede med et øget overfladeareal. Fugten bliver ledt bort fra huden og ud til det yderste lag på stoffet, hvor fugten fordamper. Coolmax® funktionen er indbygget i fiberstrukturen og bevares ved gentagen vask.

CORDURA® er et meget holdbart og slidstærkt materiale, hvor det vigtigste indhold er nylon. Cordura er ti gange stærkere end bomuld, tre gange stærkere end almindelig polyesterfiber og to gange stærkere end almindelig nylon. Det bruges derfor ofte som forstærkning på arbejdstøj på steder, hvor tøjet rører hænder, værktøj eller gulv. Arbejdsbukser med Cordura® og øvrigt arbejdstøj med Cordura® har øget holdbarhed.

Denim - cowboystof er også en yndet betegnelse. Metervaren er kraftig, bomuld bomuld, eller i bomuld og polyester og det kaldes kipervævet. Kipervævet er en vævetype, der danner “ribber” på skrå i stoffet. Tøj fremstillet i denim kan fx være denimforklæder, denimbukser, denimshorts og denimskjorter.


Dun er meget velegnet, til at holde på varmen. Der er ikke noget andet isoleringsmateriale til beklædning, der vejer så lidt som dun, er lige så komprimerbart og holder så godt på varmen. Kort sagt fylder og vejer dun meget mindre end andre materialer, der kan give den samme varme. Dun er åndbart og yderst behagelig at have på. Hvis du tænker på en dundyne kontra en dyne med syntetisk fyld, så ved du sikkert, at komforten er i top ved en dundyne.

Dun kan bevare sine egenskaber i årevis, hvis det passes og plejes ordentligt. De bedste og fineste dun kan holde næsten samme isolerende effekt i op til 40-50 år med den rigtige pasning! Derfor kan dun i en dunjakke eller dunvest sagtens holde i hele tøjets levetid - og vi véd selvfølgelig godt, at du ikke har din dunjakke eller dunvest i 40-50 år!

Dyneema® er en ekstrem stærk, men samtidig meget let fiber. Den bliver anvendt i arbejdstøj, på de steder, hvor tøjet slides mest. Et andet plus er, at Dyneema® holder farven, fordi den er integreret i fiberen og ikke kun ligger som et yderlag.

Elasthan er en meget elastisk fiber på højde med gummi, men stærkere og mere modstandsdygtig overfor sollys. Forlængelsesevnen er på 400%. Elasthan bruges blandet med et andet materiale fx til sportstøj og undertøj, fordi det har en behagelig elasticitet.

Elastomultiester er en polyesterfiber, der iblandet i fx denim giver det en komfortabel stretch samtidig med, at metervaren kan vende tilbage til den oprindelige pasform.

Fiberpels er et loddent kunststof, som ligner lammeuld og er vaskbart. Fiberpels er blødt, isolerende og lydløst. Det anvendes til arbejdsjakker, veste, huer og jagtjakker. Fiberpelsjakker kan bruges alene eller som isolerende mellemlag med en skaljakke yderst.

Fleece er et glatstrikket stof, hvor overfladen er kraftigt ruet og opkradset. Dette giver et luftlag, som er meget varmeisolerende. Samtidig er fleece meget let og bruges til arbejdstøj såvel som fritidstøj. Det oprindelige materialevalg i fleece var polyester, men i dag kan der også anvendes andre materialer.

Fuseknit teknologi er en fremstillingsmetode, som giver mulighed for at producere produkter med færre sømme. Det bliver brugt til fx fuseknit sportstøj og løbesko.

Gore-Tex® er en membran, som er vindtæt og vandtæt, det betyder at vanddamp fra kroppen transporteres væk. Det er en membran, der er fyldt med bittesmå huller, som er 20.000 gange mindre end en vanddråbe. Hullerne er præcis så små, at vand og vind ikke kan trænge igennem, men har derimod præcis den størrelse, der skal til for at dampen fra din krop kan transporteres væk, så du kan holde dig tør. Vandtætte Gore-Tex sko og støvler, Gore-Tex jakker og Gore-Tex bukser er noget af det, du kan få her.

Hør stammer fra stænglen på hørplanten. Det har en god trækstyrke og er smudsafvisende. Det er en stor proces at udvinde hør, og det gør tøj af hør ret dyrt. Ofte blandes hør med andre fibre til beklædning, fordi hør er god til at optage fugt. En anden betegnelse for hør er linen eller flax. Udover, at hørstænglerne bruges til spindehør bruges hørfrøene fx til olie. En hørskjorte eller hørkjole er virkelig behagelige at have på om sommeren, fordi det har en høj absorberingsevne.

Isoli er virkelig blødt og mere varmt end almindelig bomuld. Isoli føles som sweatshirt-stof, men bagsiden er opkradset og blød, fordi der er strikket ekstra garn ind på vrangsiden, som derefter bliver opkradset. Isoli er meget svedabsorberende, men holder godt på varmen, så du ikke bliver afkølet. Isoli kaldes også "joggingstof". Isoli bliver især brugt til sweatshirts og sportstøj, hvori der skal være god bevægelsesfrihed.

Kevlar er et virkelig stærkt fibermateriale, der er fremstillet af syntetiske fibre, som er fem gange stærkere end stål. På trods af, at det er et plastmateriale smelter Kevlar ikke ligesom det meste plastic gør, og det er modstandsdygtig over for flere kemikalier. Kevlar bruges i syninger i svejsehandsker, sikkerhedssko og sikkerhedsstøvler, fordi det er varmebestandig. Det bruges også i arbejdsbukser, som forstærkning på knælommer til håndværkere og gulvlæggere, hvor knæene er udsat for hårdt slid. Som eksempel kan vi fortælle, at Kevlar er så stærkt et materiale, at det bliver brugt i skudsikre veste og hjelme.

KneeGuard™ er et positioneringssystem, som anvendes til knæpuder og knæpudelommer i håndværkerbukser. KneeGuard™ sikrer, at knæpuderne bliver siddende, hvor de skal og beskytter dermed knæene optimalt.

Kunstfibre er industrielle fibre, som bliver brugt i tekstiler. Én slags kaldes kemofibre, og de er kunstigt fremstillet på grundlag af luft, vand og oliebaserede produkter.

En anden slags er regenererede fibre, fx viskose, der er fremstillet på grundlag af cellulose, som kan stamme fra bomuldsaffald eller træ. Disse fibre minder meget om bomuld, idet de kan suge store mængder fugt, og er behagelige at bære, både når det er varmt eller koldt. Regenererede fibre er dog mere sarte i vask end bomuld og kan både krølle og krympe.

Kunstfibre er stærke både når de er våde og tørre, de krøller næsten ikke, og tørrer hurtigt fordi de næsten ikke optager fugt. Kunstfibrene kendes fx under navne som acryl, acrilon, an-tron, bri-nylon, courtelle, dorlastan, dacron, diolen, dralon, elasthan, herculon, lycra, nylon, orlon, polypropylen, polyamid, polyester, perlon, rilsan, terylene, tetoron og vyrene. Fordi disse fibre er glatte bliver smuds på overfladen. Overfladen kan danne pilling eller nulre, hvis garnet er løstspundet.

Kunstfibre bruges til beklædning som T-shirts, trøjer, undertøj og sportstøj.

Lifa® er en polyesterfiber, der skyr vand og bevirker, at fugten ledes væk fra kroppen og transporteres til overfladen af stoffet. Lifa® bliver brugt til det inderste lag tøj såsom svedtransporterende termoundertøj og skiundertøj. Det holder din hud tør, varm og komfortabel. Lifa anvendes af Helly Hansen Workwear.

Det er ikke muligt at få tryk på Lifa®, da fibrene afstøder trykket.

Lycra® er mærkebetegnelsen for elasthan. LYCRA® benyttes i mange metervarer for at gøre varen strækbar. LYCRA® giver varen fleksibilitet og er med til, at varen finder tilbage til sin oprindelige facon efter strækket.

Lycra Dupont® er et registreret varemærke for lycra.

Lyocell er reproduceret cellulose fx modal og viskose, og har højere styrke end dette. Lyocell er blødt og har evnen til at opsuge fugt. Overfladen kan dog slides hurtigere og indfarvningen være knap så holdbar. Derfor fremstilles det ofte med en lidt ru overflade, som minder om fersken-skind. Lyocell dyrere end viskose og modal.

Læder eller skind er dyrehud. Læder kan opdeles i forskellige kvaliteter.

 • Narvlæder er den højeste kvalitet, som er det yderste hudlag på dyret.
 • Spaltlæder er hudlaget, der vender ind mod dyrets krop. Spaltlæder kan spaltes i forskellige tykkelser alt efter, hvad det skal anvendes til. Det har stort set samme holdbarhed som det yderste lag læder. Spalt er ruskind på begge sider. Det bruges eksempelvis til arbejdshandsker og fodtøj.
 • Spånlæder er den laveste kvalitet. Det er resterne, der bliver tilovers efter garvning og forarbejdning af læder. Disse rester bliver splittet op i småstykker, der bliver limet sammen. Slutproduktet ligner læder, bare med en anden struktur, og det er knap så holdbart som rigtig læder.
 • Anilinlæder har en naturlig overflade med struktur, hvor man kan se, hvor dyret har haft insektstik, folder og skønhedspletter. Anilinlæder har helt åbne hårsække og det er en meget blød læder, som er stærkt sugende og lysfølsom. Kun 5% af råhuder kan bruges som anilinlæder og betegnes som eksklusivt læder.
 • Semianilin er fuldnarvet læder, som har fået en overfladefinish, der efterlader læderets struktur let synlig. Dette gør semianilin nemmere at vedligeholde og mere modstandsdygtig overfor pletter, skidt og fugt end anilinlæder. 10-15% af råhuder kan bruges som seminailinlæder.
 • Dækfarvet læder er gennemfarvet og overfladebehandlet, det kan også være printet eller slebet. Dækfarvet læder har en ensartet overflade med en god vandafvisningsevne og lysægthed. Det er stærkt og nemt at vedligeholde. 80% af råhuder kan anvendes som dækfarvet læder.
 • Ruskind er bagsiden af skind. Det er meget ru med en glat bagside, og ruskind er blødt, stærkt sugende og lysfølsomt.
 • Nubuck er narvsiden af skindet, som slibes efter garvning og farvning. Det ligner ruskind men modsat ruskind er bagsiden af nubuck mere ru end forsiden.

Merinould er uld fra Merino fåret. Merinould er ekstra fin, blød og med silkeglans. Det er et eksklusivt produkt, som er ret dyrt.

Microfiber er en syntetisk fiber, der er mindre end 1 denier. De mest almindelige typer microfiber er fremstillet af polyester og polyamid og hedder nylon, kevlar, nomex, og trogamid. Microfiber bruges til produktion af uvævede, vævede og strikkede tekstiler, og det er almindelig brugt til tøj, møbler, industrielle filtre og rengøringsklude.

Modal er fra “viskosefamilien”. Modal og viskose har næsten samme egenskaber. Dog er våd modal stærkere end viskose. Farven kan hurtig virke mat og det er ikke så modstandsdygtig overfor slid.

Neopren er et materiale af syntetisk gummi, som er fyldt med luftbobler. Neopren er et meget fleksibelt materiale og luftboblerne giver en god isoleringsevne. Neopren bruges til jakker, trøjer og fx dykkerdragter

Nylon eller polyamid overgår alle andre fibermaterialer både i rive- og slidstyrke. Nylon er lysfølsom og gulner og mørner i sollys. Nylon eller polyamid er et syntetisk produkt, der anvendes meget, nok især fordi det ikke krymper. Det bruges blandt andet til forstærkning af sportsbeklædning. Der fremstilles nylontyper, som er resistente over for lys. I nylon eller polyamid er pressefolder og plisseer holdbare i vask. Nylon kendes som crepegarner, der anvendes i strømper, undertøj, strik eller andre stretch varer.

Oeko-tex® Standard 100 - arbejdstøjet er testet for sundhedsskadelige stoffer. ​​​​​​Køber du arbejdstøj med Oeko-tex® Standard 100-certificeringen, ofte blot nævnt som Oeko-tex®, er du sikret, at dit tøj er testet for sundhedsskadelige stoffer. Dette er en international standard med strenge krav til produkterne. Det er ikke blot stoffet, som er testet, men alle dele af produktet, som mærker, lynlåse og fyldningsmaterialer.

Oxford er en væveteknik, men ordet bliver ofte brugt som en betegnelse. Oxford er et stærkt og blødt stof, som ofte bliver brugt til skjorter, og krøller mindre end andre skjortestoffer. Det er vævet i en “kurvevævning” med to kædegarner parallelt med et blødt suppleringsgarn - hvilket giver mere tyngde i undergarnet. Når det væves med farvet kædegarn og et hvidt undergarn, kaldes det Oxford Chambray.

Polartec® er en avanceret form for tekstil baseret på genanvendelige materialer. Polartec® holder dig varm samtidig med, at det er let og blødt. Fugt bliver holdt væk fra kroppen, og dette sikrer en hurtig tørring af tøjet. Det er et vegansk alternativ til produkter som uld. Outdoorjakker, fleecejakker og fiberpelsjakker med Polartec® kan bruges til arbejde såvel som fritid.

Polyester er en syntetisk fiber, som er meget almindelig i tøj - den er kun overgået af bomuld. Fiberen bliver brugt alene eller blandet med andre fibre. Polyester er stærk, den krøller og krymper ikke, hverken når den bruges sammen med andre fibre eller alene.

Syntetiske fibre som polyester er kunstigt fremstillede fibre. Polyester fremstilles af råolie og naturgas. Almindeligt kendte syntetiske fibre kan være akryl, elastan, polyamid og polyester. Polyesterfibre er den mest anvendte og har høj brudstyrke, minimal krymp og lav vandabsorbering. Polyester kan produceres med forskellige overflader, former og egenskaber som flammehæmmende, antibakteriel og næsten uden krymp. Det kan vaskes på samme høje temperaturer som bomuld, dog skal man tage hensyn til farven i stoffet. Pliséer og pressefolder holder i vask og brug.

Polypropylen er lettere end andre tekstilfibre. Polypropylen er strækbar og stærk, det tåler de fleste kemikalier, dog er det lysfølsomt og varmefølsomt. Polypropylenfiberen bliver ikke våd, fordi sved ledes til det yderste lag. Det er almindelig brugt med svedtransporterende strømper og termoundertøj med polypropylen.

Poplin er lærredsvævet, så der er det dobbelte antal tråde på langs end på tværs.

Poplin kan bestå af bomuld eller bomuld og polyester. Både skjorter og polo T-shirts bliver produceret i poplin.

Primaloft® er et superlet materiale fremstillet i syntetiske microfibre, der er fyldt med luftlommer, som giver en høj grad af isolation. Primaloft® er vandafvisende og åndbart og kan holde dig varm og tør i ekstremt vejr. Primaloft® kan pakkes sammen i en rygsæk eller kuffert, så det næsten ikke fylder noget, hvorfor det er nemt at medbringe.

Prolen siltex er garn, der hæmmer væksten af bakterier og skimmelsvamp. Det reducerer lugt og bruges eksempelvis i strømper.

PU kaldes også for polyurethan. Det er et syntetisk materiale, der kan fremstå både som fibre og som en gummibelægning. Det bliver anvendt til PU gummistøvler, waders, regntøj og handsker.

PVC eller Polyvinylchlorid kaldes også vinyl. Det er et gummiagtigt plastmateriale, som er mindre varmefølsom end andre syntetiske fibre. PVC er et af de mest anvendte plastmaterialer, og det kan bruges i mange sammenhænge. Det fremstilles ud af salt og råolie. PVC kan være hård og stiv, og det kan være blødt, fordi der er tilsat blødgøringsmiddel. PVC kan bruges i regntøj, gummistøvler og beskyttelseshandsker.

Polyacryl kommer af acryl, som er en syntetisk fiber. Acryl er ikke nær så slidstærk som polyester. Men polyacryl er let, fyldig og varmeisolerende.

Ripstop er en speciel vævemetode, der gør at en flænge ikke kan “løbe”. Ribstop vævemetoden forhindrer yderligere skade på stoffet, fordi flængen hurtigt vil nå til et punkt med en vævet grænse og dermed ikke ikke løber.

Scuba er en kvalitet, som minder om neopren. Det er meget elastisk og blødt, og er derfor velegnet til fine kjoler, bluser, trøjer, nederdele og bukser.

Silke er naturfiber som kommer fra silkeormens kokon. Der er knaphed på silke, hvilket gør den eksklusiv og til en luksusvare. Silke skiller sig ud fra andre fibre ved, at det er én lang tråd. Til sammenligning er uld og bomuld spundet af korte fibre. Én kokon kan give en silketråd, der er op til 1600 meter lang. Silkefiberen er glat og derfor også meget blød og kan absorbere fugt op til 30% af sin egen vægt, uden at det føles fugtigt. Silke har ikke godt af direkte sollys. De dårligste silkekokoner anvendes til spundet silkegarn.

Silke skal vaskes skånsomt. Brug vaskepulver uden enzymer, da silke ellers kan blive grim og ligefrem gå i stykker.

Siltex er et materiale som er stærkt antibakterielt. Sammen med eksempelvis bomuld har det gode temperaturregulerende egenskaber. Siltex er åndbart og svedtransporterende.

Skinlife er antibakteriel og derfor meget anvendelig i produkter som strømper.

Slub Yarn er garn i ujævn tykkelse, som giver en speciel effekt, når det strikkes til jersey metervarer og bruges til striktrøjer og andet.

Softshell er et polyestermateriale, der er vindafvisende og kan modstå lidt regn. Softshell er ikke vandtæt og heller ikke helt vindtæt, for at huden kan ånde og komme af med sveden under fysisk aktivitet. Det er muligt at gøre softshell vandtæt, vindtæt og åndbar ved at lægge en membran på bagsiden af softshell-materialet. Softshell er fleksibel og giver stor bevægelsesfrihed. En softshell jakke er god som overgangsjakke i foråret og efteråret, hvor der er store temperaturskift.


Spandex også kaldet elasthan. Spandex er en elastisk, polyurethan fiber. Den anvendes ofte i materialer til undertøj og strømper. Europa bruger betegnelsen elastan om spandex. I resten af verden bruges betegnelserne lycra, elaspan og dorlastan.

Syntetiske fibre som polyamide, acryl, modakryl, polyester, klorfiber, polypropilén og elasthan fremstilles af råolie eller jordgas.

TENCEL® er et brandnavn for Lyocell. TENCEL® er cellulosefibre fra træ. Det er produceret uden udledning, og kemikalier samt vand genbruges næsten 100%. Tøj i Tencel holder farven.

Thinsulate® Thinsulate er tyndt (thin) og isolerende (insulate). Thinsulate® har de bedste isolerende egenskaber samtidig med, at det føles let og giver en god bevægelsesfrihed. Det består af tynde, syntetiske fibre, som giver et tæt og tyndt, isolerende lag med luftlommer, som kan holde på kropsvarmen samtidig med, at det er fugttransporterende. Du kan få Thinsulate® handsker, huer, arbejdsstøvler, arbejdsjakker og vinterjakker.

Twill er en vævemetode, som skaber et diagonalt mønster i metervaren. Metervarer vævet med denne metode er generelt bløde og krymper mindre. Denim er ofte vævet som twill, og her er den ene af trådene hvid og den anden farvet.

T400® er en elastisk fiber, som har en fantastisk evne til at trække metervaren tilbage til oprindelig facon. Beklædning med T400® har høj komfort og elasticitet - uden at der er tilført elastiske fibre. Derudover er T400® meget svedtransporterende og har nemt ved at bevare pasformen.

Uld er typisk fra får. Herunder kan du se de forskellige slags uld.

 • Merinould er meget blødt.
 • Grovere uld som crossbred er billigere end merino og har større slidstyrke samtidig med, at den er mere robust i brug og vask.
 • Alpaka uld fra alpaka-lamaen er glansfuldt og blødt.
 • Pashmina er et andet udtryk for kashmir uld. Pashmina er meget fine, tynde og bløde fibre fra Kashmir-gedens bug.
 • Angora uld er fra Angora kaniner. Det er fint og blødt næsten ligesom kameluld.
 • Mohair uld kommer fra angorageder. Mohair er langfibret og ret grov samtidig med, at den er glansfuld og blød.
 • Shetlandsuld kommer fra en race af får, der stammer fra den skotske nordkyst. Det er vejrbestandigt, fint, blødt og i en høj kvalitet, der er billigere end merinould, men det kan godt kradse lidt mere.
 • Lambswool er ulden fra første gang, fåret bliver klippet. Det er fint, blødt og krymper ikke.

Uld er meget velegnet til uldtrøjer, uldundertøj og uldstrømper. Det er temperaturregulerende og kan opsuge meget fugt, uden at virke vådt. Det er smudsafvisende; en luftetur på tørresnoren kan godt erstatte nogle af vaskene. Brændpunktet er højt for uld, og det brænder langsomt. Blandes det med kunststof har det gode egenskaber som termovirkning, vaskbarhed og slidstyrke.

Vibram® er et brand, som producerer såler til fodtøj, som skal have eminent fodfæste. Det blev oprindeligt produceret til klatring i bjerge. Vibram udvikler hele tiden på gummisammensætninger og nytænker løsninger ud fra mulige forhindringer. Løbesko og arbejdsfodtøj med Vibram® giver virkelig godt fodfæste.

Viskose eller rayon, som det også kaldes, er en regenereret fiber*, der er fremstillet af nedbrudt og kemisk behandlet træ. Viscose kaldes for en syntetisk fiber på trods af, at den er baseret på et naturligt materiale. Det blev oprindeligt fremstillet i et forsøg på at gøre silke billigere og mere tilgængeligt. Råmaterialerne er ret billige, oftest kommer det fra fyr, eukalyptus, bambus eller bomuldsplanten.

Viskose kan være blank og af uendelig lange fibre, der ligner silke, eller i matte korte fibre, der mere ser ud og virker som bomuld og uld.

Viskose bliver bl.a. brugt i trøjer, kjoler, undertøj, bluser og bukser.

Regenererede fibre hører under viskose og rayon og er fremstillet af cellulose fra træer. Med kemikalier omdannes cellulosen til en viskosemasse, der regenereres eller genopbygges til fibre.

Under regenererede fibre hører Cupro, lyocell, modal, rayon med flere. Under cellulosefibrene acetat og triacetat hører avril, arnel, bemberg, cupro, cupresa, dicel, lyocell, modal, polynosic, rayon, rhodia, sarille, swelan, triacetat, tricel og tencel. Viskose er den mest brugte af regenererede fibre.

37,5® er en teknologi, der arbejder med kroppens naturlige mekanismer for at opretholde den mest behagelige temperatur for kroppen. 37,5® er indlejret i fibrene og kan derfor ikke vaskes væk. Den medvirker til at fordampe væsken fra din krop, så tøjet føles tørt, og du derved hurtig bliver varm, når det er koldt og omvendt så føles huden kølig, når det er varmt. Arbejdstøj med 37,5® teknologi er behageligt at arbejde i, fordi det holder kroppen tempereret.

HURRA! Du nåede til slutningen af vores tekstilguide - det burde du næsten have en medalje for!

​​​​​​​

Vi håber, at du har fået svar på, hvad tøj er lavet af. Hvis ikke er du selvfølgelig meget ​​​​​​​velkommen til at kontakte os på tlf.: 9674 2030 eller info@billig-arbejdstoj.dk