Sådan vælger du de rigtige arbejdshandsker

Sådan vælger du de rigtige arbejdshandsker

Med handskeguiden her finder du den rette type beskyttelseshandsker

Eftersom der er forskellige typer jobs, skal der også være forskellige handsker, som passer til de enkelte brancher. Det kan være montagehandsker, fødevaregodkendte handsker, arbejdshandsker, svejsehandsker, skærehandsker, vibrationshandsker, havehandsker og mange flere slags beskyttelseshandsker.

Er du gør-det-selv typen, der støber sokkel, bygger hus, lægger indkørsel eller går i haven? Rigtig mange af de ting, vi kaster os over kræver handsker for at beskytte hænderne - og vel at mærke ikke handsker med 10 tommelfingre.

Arbejdshandsker til betonstøbning

Når du arbejder i beton fx med at støbe en sokkel, så bør du beskytte hænderne, da betonen ellers ætser fingrene og udtørrer dem, så de slår revner. Vi kan anbefale arbejdshandsker der er hel- eller halvdyppede. Det betyder, at de er med nitrilbelægning, som er en gummiagtig masse, der gør dem tætte og modstandsdygtige overfor “skrappe sager” som beton. Derudover er de i strik, som gør, at de slutter tæt til håndleddene og forhindrer snavs i handsken.

Se arbejdshandsker her

Handsker til at lægge indkørsel og terrasse

Det er hårdt for fingrene at gribe om betonfliser. Derfor er det godt at vælge arbejdshandsker, der skåner fingrene mod det slidsomme arbejde og giver dig et godt greb om fliserne. Det kan være klassiske arbejdshandsker i oksespalt (læder), som er meget slidstærke og velegnede til groft arbejde.

Det kan også være tætsiddende, strikkede all-round arbejdshandsker med dyppet hånd og elastisk rib ved håndleddene. Vi gør opmærksom på, at de strikkede handsker ikke er lige så slidstærke som arbejdshandsker i oksespalt. Til gengæld giver de strikkede, dyppede handsker større fingerføling.

Se arbejdshandsker her

Havehandsker

Sid ikke indespærret som en anden Tornerose, fordi du ikke har havehandsker til at beskytte fingrene! Find din girl power frem med et par feminine havehandsker med tryk, rib ved håndleddet og dotter - som er små gummidutter, der giver dig et godt greb om haveredskaberne.

Du kan også få kraftige, smidige arbejdshandsker i gedeskind med stof på oversiden af hånden. Disse havehandsker er meget slidstærke, giver god fingerføling og er behagelige at arbejde med.

Andre foretrækker arbejdshandsker i stof kombineret med okselæder på de steder, som slides mest. I sådan et par, har du et par havehandsker til meget slidsomt havearbejde.

Endnu engang slår vi på tromme for strikkede, nitrildyppede arbejdshandsker til havearbejde, fordi de giver dig så god fingerfølsomhed, sidder tæt til håndleddet og forhindrer skidt i at trænge ind.

Se udvalget havehandsker her

Fødevaregodkendte handsker

At rødbedesaft er farveægte, erfarer du først for sent! Næste gang, du skræller rødbeder kan du derfor overveje at bruge fødevaregodkendte handsker, der både beskytter dine hænder og beskytter fødevarerne mod bakterier. Grunden til, at de skal være fødevaregodkendte, er for at undgå skadelige stoffer i maden fra handskerne.

Udvalget af fødevaregodkendte handsker finder du her

Engangshandsker

Nitril, latex, vinyl og jeg skal komme efter dig. Ved du ikke, hvilken slags engangshandsker du skal vælge, så læs med her og bliv klogere på de slags, som kan være sværest at skelne imellem.

Find engangshandsker her

Latexhandsker

Latexhandsker kan strækkes ekstremt meget, og de giver dig et godt greb under arbejdet. Indvendig kan de være coatede med en belægning, der forebygger allergiske reaktioner over for latex.

Nogle latexhandsker kan anvendes inden for landbrug, industri, kemisk industri, laboratorier og til rengøring. Andre er godkendt til håndtering af fødevarer og beskytter mod kemikaliestænk og er velegnede for dig, der arbejder i køkken, i hotel- og restaurationsbranchen, i sundhedssektoren, i plejesektoren og i servicebranchen.

Find vores latexhandsker blandt øvrige engangshandsker

Nitrilhandsker

Du kan også bruge engangshandsker i nitril, som er et allergivenligt materiale. Nitrilhandsker fås med- og uden pudder, og hvad du vil bruge, er en smagssag. En grund til at vælge de pudrede kan være, at pudderet gør det nemmere at få handskerne af og på. Nitrilhandskerne er godkendt til håndtering af fødevarer.

Find nitrilhandsker her

Vinylhandsker

Skal du bruge handsker, som er godkendt til medicinsk brug og kan bruges i sygehussektoren, i veterinærsektoren, til rengøring og i fødevareindustrien, kan du vælge vinylhandsker.

Handsker til arbejde med vibrationsværktøj

Er du rystet - af at arbejde med trykluftbor, rystepudser og slibemaskine? Så skal du vælge vibrationshandsker og slagdæmpende handsker. Fællesnævneren er nemlig, at mekaniske værktøjer giver rystelser, som kan være skadelige for følsomheden og bevægeligheden i fingrene. Mekaniske vibrationer fra maskiner dæmpes simpelthen ved at bruge vibrationshandsker. Er vibrationshandskerne også slagdæmpende, beskytter de dine hænder mod stød og slag på overhånden.

Find udvalget af vibrationshandsker og slagdæmpende handsker her

Vidste du, at du kan få handsker med touch, hvor du kan betjene din telefon eller skærm med handskerne på? Det er da praktisk, så du er fri for at tage handskerne af, når du skal betjene telefonen!

Se handskerne til touchskærm her.

Skærehæmmende handsker

Arbejder du med knive og klinger, med skarpe metalplader og glas, eller er det bladet på hobbykniven, der skal skiftes, så ved du, at du risikerer at skære dig. Det kan du forebygge ved at arbejde med skærehæmmende handsker eller Cut-handsker, som de også kaldes.

Det er ikke tykkerelsen i de skærehæmmende handsker, der beskytter, men fibrene og materialet, der er anvendt. Når du vælger skærehæmmende handsker skal du vurdere, om du skal vælge Cut B, C, D, E eller F.

Se her, hvilken skærefasthed bogstaverne står for:

Cut level Skærefasthed
B Lav
C Medium
D Medium til høj
E Høj
F Ekstrem høj

Beskrivelse over EN standarder i handsker

Du tænker måske “Hvad skal alle disse standarder til for?” Der har eksisteret standarder helt tilbage i oldtiden. Standarder er et kommunikationsmiddel til at opnå ensartethed i blandt andet produkter, uanset hvor de er produceret i verden.

Derfor er dine beskyttelseshandsker mærket med EN og efterfulgt af et nummer. Dette er din garanti for, at handsken opfylder de stillede krav. I skemaet herunder får du vist symbolerne, som kan ses i de forskellige typer beskyttelseshandsker, samt en kort forklaring til, hvad de beskytter imod.

EN 420

EN 420 Dækker generelle krav til arbejdshandsker

EN 421

EN 421 Beskytter mod ioniserende stråling og radioaktiv kontamination

EN 10819

EN 10819 Beskytter mod vibrationer

EN 381

EN 381 Beskytter ved brug af håndholdt kædesav

EN 421

EN 421 Beskytter mod ioniserende stråling og radioaktiv kontamination

EN 12477

EN 12477 Svejsehandsker

EN 388

EN 388 Beskytter mod mekaniske risici

EN 374

EN 374 Beskytter mod kemikalier og mikroorganismer

EN 511

EN 511 Beskytter mod kulde

EN 407

EN 407 Beskytter mod termiske risici

EC/1935/20 004

EC/1935/20 004 Levnedsmiddelgodkendt

 EN 61340-5-1

EN 61340-5-1 Beskytter mod elektrostatisk udladning

Hvad betyder kategorier i handsker?

Handsker kan inddeles i 3 kategorier, når de er til personlig beskyttelse ifølge EU Regulativ 2016/425.

Handsker i kategori 1 - CAT I

Det er handsker, som bruges ved lav risiko. De dækker de generelle krav til beskyttelseshandsker og har en standard, der hedder EN 420. Du kan se symbolet for denne standard i skemaet ovenover med beskrivelse af EN standarder.

Handsker i kategori 2 - CAT II

Disse handsker kan anvendes ved mellemrisiko. Det kan eksempelvis være svejsehandsker eller industrihandsker, som er testet og typegodkendt af et EU-godkendt testinstitut.Handskernes beskyttelsesfunktion er vist ved hjælp af de symboler, handskerne er mærket med.

Handsker i kategori 3 - CAT III

Handskerne beskytter ved høj risiko. Det vil sige ved ekstrem varme, kulde eller mod farlige kemikalier. Der er krav til løbende kvalitetskontrol på disse handsker, ligesom der er krav til certificering, typegodkendelse og tests.

Hvis handskerne beskytter mod mekanisk risiko, er de forsynet med et symbol for EN 388 og derudover 4-6 tegn under piktogrammet afhængig af, om det er EN 388: 2003 eller EN 388: 2016. Tegnene viser testresultat for slitage, mod gennemskæring samt rivefasthed og punktering. Hvis der ikke er nogle tegn under symbolet, er det fordi de ikke er testet for dette.

EN 388

Standarder for skærehandsker

Skærehæmmende handsker er nødvendige, hvis du er i risiko for at skære dig på knive og skarpe klinger. EN-standarderne viser, hvordan de er testet.

EN 388: 2003

Her er der udført en Coupe test med et “pizzahjul”, der skærer gentagne gange hen over handsken med et konstant tryk på 5 Newton (500 gram).

EN 388: 2016

Det er den sidste nye standard. Testen her bliver udført ved at anvende et barberblad med et variabelt tryk imellem 200 - 3.000 gram. I denne test bliver barberbladet skiftet efter hvert snit hen over handsken.

EN 388: 2003  /  EN 388: 2016

​​​​​​​Find din handskestørrelse

Mål din hånds omkreds og længden af dine fingre. Under hver enkelt par handsker i Billig-arbejdstøj.dk’s webshop finder du en størrelsesguide, der fortæller dig, hvilken størrelse, du skal vælge ud fra dine mål.

Se eksempel på størrelsesguide herunder:

OBS: Målene er vejledende i cm

Find din handskestørrelse

Størrelse

6 7 8 9 10 11 12
Herre str. XXS XS S M L XL 2XL

Omkreds rundt om
håndryggen i cm

15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,4
Længde 16 17,1 18,2 19,2 20,4 21,5 22,6

Vi håber, du er klar til at vælge den rette type beskyttelseshandsker efter at have læst denne handskeguide, så du er sikker på, dine hænder er beskyttet optimalt. Hos Billig-arbejdstøj.dk finder du handsker fra kendte mærker som OX-ON, Tegera, Portwest, WorkSafe, Blåkläder, Snickers Workwear og mange flere.

Mangler du en handske i sortimentet hos Billig-arbejdstøj.dk?

Skulle der være handsker som ikke findes i vores sortiment, er du velkommen til at kontakte kundeservice, så vi vil prøve at undersøge, om vi kan skaffe dem, du søger.

Ligesom vi gerne svarer på spørgsmål vedrørende handsker og det at vælge beskyttelseshandsker, der passer til det, du skal bruge dem til.

Kontakt kundeservice på info@billig-arbejdstoj.dk eller telefon 9674 2030.


Udvalgte beskyttelseshandsker