Forlæng levetiden på dit fodtøj

Forlæng levetiden på dit fodtøj

Gode råd til vedligehold af sko og støvler

En nem måde at forlænge levetiden på fodtøjet er ved at give det en hjælpende hånd i form af rengøring og pleje. Det behøver ikke tage lang tid, men tidsforbruget får du mange gange igen i kraft af et par velplejede sko, og ikke mindst holder du dit vandtætte fodtøj vandtæt.

Guide til skopleje

Her kan du få råd og vejledning til vedligehold af fodtøj i materialer som gummi, skind, læder, ruskind og nubuck.

Pleje af fodtøj i glat skind eller læder

God læderpleje er at spraye dit fodtøj i skind eller læder med imprægneringsspray, inden du bruger det første gang. Herefter kan det imprægneres med jævne mellemrum for at beskytte det.

Du kan også gnide læderfedt ind i fodtøjet og meget gerne ned i syningerne. Det renser og plejer glat skind og læder og er med til at gøre fodtøjet modstandsdygtigt overfor vand. Vær opmærksom på, at læderfedt kan gøre læderet lidt mørkere, fordi det trænger ned i læderet og beskytter det i dybden. Afslut eventuelt med at pudse fodtøjet.

Læderbalsam eller voks renser og plejer glat skind og læder, gør det vandafvisende og har en blødgørende effekt. Det farver ikke skindet eller læderet mørkere, da det lægger sig på overfladen. Tørretiden er hurtigere end ved læderfedt, og du behøver ikke pudse efter.

Skosværte i samme farve som skoene gør skoenes farve mere klar. Det påføres med en blød skobørste medmindre skocremen er med en svamp. Derefter tørrer fodtøjet og det pudses efter. Husk at børsten kun skal bruges til én farve, da en børste, der har været brugt til sort skosværte eksempelvis kan smitte af på brune eller hvide sko.

Eksempel på støvler med revner og skader fordi de ikke er blevet plejet.

Eksempel på støvler med revner og skader fordi de ikke er blevet plejet.

Pleje af fodtøj i nubuck og ruskind

En imprægneringsspray er god til nubuck og ruskind, fordi det bevarer det ru look. Du kan få forskellige slags imprægneringssprays, som allesammen har til formål at pleje og beskytte. Hvis fodtøjet er vandafvisende, er en imprægneringsspray med til at opretholde den vandafvisende effekt. Er fodtøjet blevet snavset, kan du børste løst snavs bort med en ren børste, det er også med til at opretholde det ru udseende i nubuck og ruskind.

Pleje af gummistøvler

Gummistøvler i naturgummi udtørrer med tiden, bliver matte i farven - måske med hvidlige misfarvninger. Hvis ikke de får pleje, kan de få revner og sprækker i bøjningerne, der gør dem utætte. Læs her, hvordan du forebygger revner i gummistøvler:

  1. Rengør gummistøvlerne i lunkent vand og lad dem tørre ved stuetemperatur - ikke direkte op ad en varmekilde eller i solen.

Herefter sprayer du gummistøvlerne med lidt plejende spray til gummistøvler, gnider det godt rundt med en svamp eller en blød klud og lader dem tørre ved stueteperatur. Se flere slags pleje til gummistøvler.

  1. Fjern overskydende plejende spray til gummistøvler med en blød klud.

Efter denne behandling har du et par smidige gummistøvler, som har fået en flot, dyb farve. Denne behandling modvirker udtørring og revner i naturgummi.

Vi anbefaler, at du fra starten behandler dine gummistøvler med plenende spray til gummistøvler og ikke først, når de er ved at være tørre, da det så vil være for sent at redde dem fra at revne. Efter endt behandling er gummistøvlerne nemme at rengøre under rindende vand efter brug. Jævnlig pleje med plejende spray til gummistøvler, forlænger naturgummistøvlers levetid og holder dem pæne og smidige.

Er gummistøvlerne fremstillet i PU eller PVC kan de rengøres med lunkent vand og en børste evt. med lidt mild sæbe. Tør efter med en fugtig klud.

Eksempel på gummistøvler med revner fordi de ikke har fået pleje.

Eksempel på gummistøvler med revner fordi de ikke har fået pleje.

Gummistøvler før og efter pleje med Viking Rubber Boot Care.

Gummistøvler før og efter pleje med Viking Rubber Boot Care.

Fodtøj med membran tåler ikke imprægnering med silicone

Hvis dit fodtøj har en vandtæt membran, det vil sige en indvendig vandtæt beskyttelse som fx Gore-Tex® må du ikke bruge imprægneringsspray med silikone. Silikonen kan trænge ind og medvirke til at nedbryde membranen. Her skal du vælge en imprægnering uden silikone.

Du kan afhjælpe lugten af mug og sure tæer

Fodtøj med en Gore-Tex® membran er 100% vandtæt og åndbart. Det betyder at vandmolekyler ikke kan komme igennem membranen, men det kan damp og luft derimod. Derfor tager det lang tid for sko med Gore-Tex® at tørre, hvis du har fået vand ind i fodtøjet eller hvis du har vasket dem.

Det er derfor vigtigt, at du tager indlægssålerne ud og lader fodtøjet tørre ved stuetemperatur. Fyld fodtøjet ud med avispapir og udskift papiret flere gange, til fodtøjet igen er tørt.

Ved almindelig brug anbefaler vi også at du løfter indlægssålen op når du tager skoene af, så fugten under sålerne kan fordamper. Det er med til at forhindre lugten af mug og svedlugt i sko.

Førstehjælp til svedlugt i sko kan være en skodeodorant, som du sprayer inden i fodtøjet og lader det tørre ved stuetemperatur. En skodeodorant har antibakteriel virkning og neutraliserer lugten af sure tæer.

Et gammelt husråd siger, at du kan putte de ildelugtende sko i en tæt plastikpose og lægge dem i fryseren natten over. Bakterierne, som forårsager den dårlige lugt dør nemlig ved meget lave temperaturer.

Hav gerne to par sikkerhedssko at skifte imellem

Du synes måske, at et par sikkerhedssko er dyre, og endnu dyrere er det at have to par! Men med to par at skifte imellem forlænger du sikkerhedsskoenes levetid betragteligt, idet det ene par når at tørre helt, før de bliver brugt igen.

Samme fremgangsmåde kan du anvende til almindelige sko og derved bevare dem længere.

Ødelægger du dine hælkapper?

Kender du det med, at du hiver i skoene eller kommer til at træde hælkapperne ned, fordi de er så svære at få på? Nedtrådte hælkapper ødelægger dit fodtøj og er ikke noget kønt syn. Hvis du har et skohorn ved hånden der hvor du tager fodtøjet af og på, kommer du nemt og hurtigt i fodtøjet uden at skade det. Og et skohorn er ikke kun for gamle mennesker. Det er for de, der værner om fodtøjet.

Har du spørgsmål til pleje af fodtøj?

Du er altid velkommen til at kontakte vores kundeservice, hvis du er i tvivl om, hvilket produkt du skal købe til pleje af dit fodtøj.

Du kan kontakte vores kundeservice på kundeservice på info@billig-arbejdstoj.dk eller telefon 9674 2030.

Vi er klar til at hjælpe med at finde den bedste løsning til lige netop dig.


Udvalgte plejeprodukter