Hvilken type åndedrætsværn skal jeg vælge?

Hvilken type åndedrætsværn skal jeg vælge?

For at undgå, at indånde dampe, farlige stoffer og partikler kan du anvende et åndedrætsværn. Du er især udsat, hvis du arbejder med maling, slibning og rockwool, eller hvis du arbejder i stalde med meget støv samt på steder med cement- og kalkstøv eller bliver udsat for bakterier, virus og svampe. Det lyder alt sammen ubehageligt, men heldigvis findes der råd mod dette i form af åndedrætsværn. I det følgende vil vi guide dig igennem de typer åndedrætsværn, vi har, så det er nemmere for dig at vælge.

Et filtrerende åndedrætsværn eller støvmaske

Denne maske kaldes også kopmaske eller engangsmaske. Dette filtrerende åndedrætsværn sidder foran mund og næse og har et filter med ventil. Ventilen gør, at det ikke bliver så varmt og fugtigt i masken. Med en støvmaske er du selv “motoren”, det vil sige, at du trækker vejret, der bliver ikke tilføjet luft/ilt via motor og slange ligesom i et åndedrætsværn med motor. Et filtrerende åndedrætsværn filtrerer partikler væk, men forsyner dig ikke med frisk luft! Det må ikke genbruges.

Der er forskel på, hvordan filtrerende åndedrætsværn er udformet. Nogle er næseformede, nogle har blødt skumgummi som tætning ved næsen og formbar næseklemme, der reducerer dug på brilleglas, og nogle er med justerbare bånd. Du kan finde alle disse varianter hos os.

FFP2 og FFP3 filtrerende åndedrætsværn kan du finde hos Billig-arbejdstøj.dk. Luften i masken er 10 gange renere end luften udenfor masken, når den er FFP2 mærket og 50 gange renere, når den er FFP3 mærket. I skemaet herunder kan du se, hvad de hver især beskytter imod.

Hvad beskytter P2/P3 masker imod: FFP2 FFP3
Pollen x x
Slibning af kvartsfri sten x x
Slibning af aluminium og gips x x
Slibning af træ, metal og plast x x
Slibning af gulve x x
Slibning af gammel maling x x
Sprøjtemaling med vandbaseret farve x x
Svejserøgspartikler fra ubehandlede metaller x x
Asbestfibre (ved udendørs arbejde) x x
Kaustisk soda   x
Slibning af bly, kobber og stål   x
Støv fra cement og kalk   x
Støv fra stalde, gødning og den slags   x
Bakterier, svampe, virus og den slags   x
Rockwoll   x
Filtrerende masker og støvmasker, som alle er engangsmasker.

Filtrerende masker og støvmasker, som alle er engangsmasker.

Åndedrætsværn med motor

I et turboåndedrætsværn trækker motoren vejret for dig. Den suger giftig luft ind, renser det og leverer ren luft til dig, den genererer altså ikke ilt, men renser luften. Dertil bruger du en hoveddel med visir, som lukker tæt og bringer ilt ind. Du kan også vælge en blød hoveddel med visir, der slutter tæt.

Et turboåndedrætsværn kan være med en motor, som du placerer i lænden. Du kan også anvende den med de tilhørende seler, for ikke at “bære” motoren på lænden alene. På den måde fordeler du vægten mere. Fra motoren går der en slange op til hjelmen, som forsyner dig med den rensede luft. Den har også et gnistfang, som forhindrer gnister i at trænge ind i masken, og så er der en indikator både for filter og batterikapacitet.

Ligesom ved blæseren i en bil kan du stille blæseren på et åndedrætsværn med motor. Faktisk kan denne type åndedrætsværn levere mere end det tredobbelte af, hvad en voksen forbruger af ilt i minuttet.

Hvis du gerne vil være fri for motoren på ryggen, kan du få en model, hvor motoren sidder ovenpå hovedet - her har du motor og hoveddel i én del.

Åndedrætsværn med motor


Halvmaske med filter

Et halvmaskesæt har filtre, som kan skiftes. Det er FFP3 filtre, som tager 99% støv/gift. I skemaet længere oppe på siden kan du se, hvad FFP3 beskytter imod.

I nogle halvmaskesæt kan der isættes kemifilter, som beskytter mod farver, lakker, cellulosefortynder, PBC, spraymaling, sprøjtegifte, terpentin og forskellige typer trykimprægneringsmidler.

I andre halvmaskesæt beskytter filtrene ved håndtering af fx kemikalier som klor, saltsyredampe, eddikesyre, saltsyre og ammoniak.

Halvmasker med filter har en god udåndingsventil, der reducerer fugt og varme i masken. De er fremstillet i blødt silikone, og er med justerbare elastiske bånd, der får masken til at sidde godt på dig.

Åndedrætsværn med motor skal opbevares i en lufttæt beholder, når det ikke er i brug for at undgå at forkorte kulfilterets levetid unødvendigt.

Halvmasker med forskellige filtre

Halvmasker med forskellige filtre

Hvor lang tid må man bruge åndedrætsværn?

Du må allerhøjest bruge et filtrerende åndedrætsværn 3 timer i døgnet, og ikke mere, selvom det udskiftes! Det belaster kroppen, hvis du bruger det længere. Du bruger nemlig selv kræfter på at suge luften ind gennem filteret.

Du må højest anvende et åndedrætsværn med motor 8 timer i døgnet, fordi det trækker vejret for dig og forsyner dig med frisk luft, så du ikke skal bruge kræfter på det.

En halvmaske med filter må du bruge op til 3 timer i døgnet. Bruger du det længere, belaster det kroppen, fordi du skal bruge kræfter på at suge luften ind gennem filteret.

En god huskeregel er, at du skal kassere kulfilteret, når du begynder at lugte eller smage noget.

Vi håber, at guiden har gjort det nemmere for dig at vælge åndedrætsværn, men er du stadig i tvivl, kan du læse arbejdstilsynets vejledning om åndedrætsværn og dets brug.

Husk, at på det produkt, du skal arbejde med, kan du i produktdatabladet punkt 8.2 se, hvilken type maske du skal anvende.

Sidder du med et ubesvaret spørgsmål om de åndedrætsværn, du finder på vores side?

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice på info@billig-arbejdstøj.dk eller telefon 9674 2030.

Vi hjælper dig gerne.


Udvalgte støvmasker og åndedrætsværn