Sikkerhedshjelme - guide

Med sikkerhedshjelm bruger du hovedet

Overvejelser før du køber sikkerhedshjelm

Der er kraner og køretøjer overalt på byggepladsen, og du risikerer at få byggematerialer i hovedet. Du fælder træer, og grenene flyver rundt om ørerne på dig. Eller du klatrer under trange forhold, hvor det er svært at bevæge sig uden at støde imod.

I disse situationer vil det være på sin plads med en sikkerhedshjelm.

Vælg mellem forskellige typer sikkerhedshjelme

Du kan vælge en hjelm, der beskytter, hvis du støder hovedet. Derudover kan du få hjelme, der beskytter, hvis du får klemt hovedet, hjelme der beskytter mod elektrisk spænding, mod varmestråling eller beskytter, hvis du bliver udsat for stænk fra flydende metal. Men det kan såmænd også være en klatrehjelm, du har brug for eller en skovhjelm.

Hvis du er på en arbejdsplads, hvor dit hovede er i risikozonen, skal din arbejdsgiver stille en CE-mærket industrisikkerhedshjelm til rådighed.

Det kan være en af disse hjelmtyper:

  • En industrisikkerhedshjelm, som er EN 397 certificeret. Der kan være forskellig vægt og farve på hjelme med denne certificering, ligesom de kan være med forskellige former for indsatser. Selvom de hedder industrisikkerhedshjelme kan de også bruges til andet end industri som fx skovbrug.
  • En sikkerhedshjelm med certificeringen EN 50365 - er typen du skal anvende, hvis du arbejder med højspænding, fordi den er elektrisk isoleringsgodkendt.
  • En skovhjelm eller et skovhuggersæt, som det også kaldes, består af sikkerhedshjelm, visir, nakkeslag og høreværn.
  • En bump cap, som er EN 812 certificeret. Det er ikke en decideret hjelm, snarere en kasket med en skal af plast eller skummateriale. En Bump Cap kan ikke erstatte en sikkerhedshjelm, da den kun beskytter mod små slag og stød og må ikke bruges, på steder med påbudt brug af hjelm.

Hvad betyder test og godkendelser i hjelme?

Sikkerhedshjelme skal være testet og godkendt i henhold til kravene i standard EN 397. Derudover kan de have ekstra stempler, som vist i eksemplerne herunder:

-20° eller -30° C Tåler lave temperaturer
+150° C Tåler høje temperaturer
444 vac Elektrisk isolering
1000 vac Ekstra elektrisk isolering
LD Opfylder krav til sidestivhed
MM Tåler stænk af smeltet metal

 

Hvordan finder jeg korrekt størrelse i min sikkerhedshjelm?

Det skal på ingen måde være generende at bruge sikkerhedshjelm. Den skal balancere korrekt på hovedet, samtidig med at den skal være let, så du ikke belaster nakke- og halsmuskler, når du bruger hjelmen.

Skal du bruge hjelmen sammen med høreværn, nakkeslag, pandelampe, øjenværn, visir og hjelmhue, bør du tage højde for dette i dit valg.

Den rigtige størrelse hjelm får du ved at måle omkredsen af dit hovede i centimeter. Derefter finder du den type hjelm, du skal bruge på vores website. I produktinformationen kan du se hjelmstørrelsen, som kan svinge fra ca. 52 cm til 63 cm.

Visse hjelmtyper kan tilpasses individuelt ved at justere på en stilleskrue og på den måde ændre omkredsen. Dette fremgår også af produktinformationen på vores website. En hjelm med justerbar størrelse er velegnet, hvis der er flere brugere.

Sikkerhedshjelme kan være med ventilationshuller, som giver dig mulighed for at slippe af med varmen, når du sveder. Er du i tvivl om, hvorvidt der er ventilationshuller i hjelmen, du har søgt på hos Billig-arbejdstøj.dk, står det angivet i produktionformationen på websitet.

Flere steder er det et lovkrav, at der er der er hagerem på sikkerhedshjelmen. Det sikrer, at hjelmen ikke blæser af i blæsevejr, eller at du taber den, hvis du arbejder i situationer med risiko for dette.

Hvor lang levetid har en sikkerhedshjelm?

Du kan forvente en levetid på ca. 3 til 5 år, hvor sikkerhedshjelmen bevarer beskyttelseseffekten. Forudsat den ikke har været udsat for kraftige slag, er blevet klemt eller er revnet. I så fald skal den kasseres. Vind og vejr samt UV-stråler medvirker også til at nedbryde hjelmens materiale.

I nogle hjelme er der en UV-indikator, som viser, hvornår hjelmen bør fornys.

Vi fraråder at skrive købsdatoen på hjelmen med tusch eller ikke-godkendte klistermærker! Dette kan nemlig nedbryde skallens plast og dermed nedsætte styrken i sikkerhedshjelmen.

Hvis sikkerhedshjelmen skal bruges sammen med høreværn, visir eller åndedrætsværn, må den samlede beskyttelse ikke forringes. På nogle hjelme er der fæstepunkter, hvor du kan fastgøre et visir eller et hjelmhøreværn og på den måde opnå fuld beskyttelse.

Nogle af de mærker, vi har i sikkerhedshjelme er Centurion, Kask, Peltor, Portwest og flere endnu. Du kan se det fulde udvalg af sikkerhedshjelme her.

Mangler du en sikkerhedshjelm i vores sortiment?

Du er altid velkommen til at kontakte vores kundeservice, så finder vi en løsning, der passer til dit behov.

Du kan kontakte vores kundeservice på info@billig-arbejdstoj.dk eller telefon 9674 2030.

Vi er klar til at hjælpe med at finde den bedste løsning til lige netop dig.


Udvalgte sikkerhedshjelme