TrustpilotKundeservice: 96742030Fragt fra 49,-Gratis fragt over 950,- (Pakkeshop/Erhverv)100 dages returret
Log indInkl. moms
Refleks arbejdstøj - EN20471

Reflekstøj EN ISO 20471

De vigtigste regler om valg af reflekstøj til erhvervsmæssig brug

Arbejdsgiveren skal stille reflekstøj til rådighed for ansatte, der udfører arbejde i trafikken som fx vejarbejde, redningsarbejde, tilsynsarbejde, aflæsning af gods og afhentning af dagrenovation, hvis arbejdssituationen kræver, at de ansatte tydeligt kan ses under arbejdet, hvad enten dette foregår om dagen eller om natten. Arbejdsgiveren skal instruere de ansatte om, hvornår og hvordan de skal anvende reflekstøj og sørge for at føre tilsyn med, om de ansatte bruger reflekstøjet, når de arbejder udenfor køretøj eller afmærket område.

Reflekstøj

Reflekstøj er et personligt værnemiddel, der er fremstillet af en stærk farvet metervare i fluorescerende gul, orange eller rød, som gør dig meget synlig i dagslys, så du undgår at falde i ét med omgivelserne. Metervaren reflekterer også lys fra fx billygter. Reflekser skal være godkendt og udført, så du ses bedst muligt i mørke. EN ISO 20471 normen tillader kun, at arbejdstøj med klasse 2 reflekser bliver godkendt.

Reflekstøj er inddelt i tre klasser afhængigt af, hvor meget farvet materiale og refleksmateriale tøjet er fremstillet af. Klasse 1-reflekstøj har den laveste synlighed, og klasse 3-reflekstøj har den højeste synlighed.

Fælles krav til de tre sikkerhedsklasser af reflekstøj

  • Tøjet er synligt både om dagen og om natten.
  • Tøjet er synligt fra alle sider.
  • Reflekserne er placeret på tøjet på en sådan måde, at de fremhæver personens omrids, så føreren af et køretøj umiddelbart registrerer, at der står et menneske og ikke fx et vejskilt.

Klasse 3 kan opnås på flere måder. Man kan have en jakke på i klasse 3, hvilket så er gældende for hele påklædningen. Dog skal man være opmærksom på at de små størrelser - XS og Small ofte kun er klasse 2, og derfor skal kombineres med bukser for at opnå en samlet klasse 3. Eller man kan kombinere 2 samcertificerede klasse 2 dele, for at opnå samlet klasse 3.

Hvis man kombinerer to dele for at opnå en samlet klasse 3 beklædning, kræver det som minimum lange ærmer eller fuld benlængde med reflekser. Dvs. man skal have lange bukser på med en vest eller T-shirt, eller lange ærmer sammen med knickers. Bemærk! Disse skal være samcertificeret sammen for at opnå samlet klasse 3.

Kort sagt: Kombination af tøjet for at opnå en samlet klasse 3 skal være i samme mærke og samcertificeret for at være 100% godkendt efter normen! Hvilket betyder, at man ikke må blande mærker og standarder, hvis man skal opnå samlet korrekt godkendt klassificering efter EN 20741 klasse 3, ved at kombinere to klasse 2 produkter.

Eksempel på klasse 1 til 3 reflekstøj

Figur 1: Eksempel på klasse 1 reflekstøj.

Figur 2: Eksempel på klasse 2 reflekstøj.

Figur 3: Eksempel på klasse 3 reflekstøj.

Reflekstøj skal være CE-mærket og dermed opfylde reglerne om indretning af personlige værnemidler. Kravene om synlighed anses for at være opfyldte, hvis tøjet er afprøvet og klassificeret efter standarden DS/EN ISO 20471. Reflekstøj, der er produceret efter den tidligere standard, DS/EN 471, må stadig bruges, men det er ikke tilladt at kombinere artiklerne mærket DS/EN 471 med den nye norm for at opnå klasse 3 beklædning.

Reflekstøj leveres med en brugsanvisning på dansk, der bl.a. oplyser om begrænsninger i brugen samt, hvordan tøjet skal vedligeholdes, rengøres og opbevares. Arbejdsgiveren skal sikre, at de ansatte følger brugsanvisningen.

Eksempel på klasse 1 til 3 reflekstøj

Figur 4: Piktogram for reflekstøj med EN ISO 20471.

Vask

Reflekstøj, der er produceret efter standarderne, er mærket med et piktogram samt med oplysninger om tøjets klasse, og det antal gange man kan vaske det uden at refleksvirkningen aftager. Sørg for at holde sikkerhedsarbejdstøjet renvasket, da det ellers ikke er sikkert. Det må ikke vaskes mere end det, der er angivet på produktet, ellers overholder de refleksive egenskaber ikke kravene og giver ikke nok refleksion.

Valg af reflekstøj

Valg af korrekt reflekstøj afhænger af en samlet risikovurdering. Første skridt er at vurdere den omgivende trafiks hastighed: Jo hurtigere trafikken kører, desto højere klasse af reflekstøj. Derefter vurderes de forværrende faktorer i den konkrete situation for at afgøre, om den valgte klasse er tilstrækkelig, eller om en højere klasse er nødvendig. Endelig vurderes, om der er andre forhold, der skal tages højde for ved valg af reflekstøj. Hvis behovet varierer råder vi til at anskaffe klasse 3-advarselsklæder. Er man i tvivl om klassen, bør klasse 3 vælges.

Valg af reflekstøj ud fra trafikkens hastighed:
Klasse 1-reflekstøj - eller højere klasse - vælges, hvis den omgivende trafik kører ca. 30 km/t eller derunder.
Klasse 2-reflekstøj - eller højere klasse - vælges, hvis den omgivende trafik kører mellem ca. 30 og ca. 60 km/t.
Klasse 3-reflekstøj vælges, hvis den omgivende trafik kører over ca. 60 km/t.

Eksempler på forværrende faktorer

Dårlige kørselsforhold/sigtbarhed for føreren på grund af sne, isslag, mørke, stærkt modlys, tåge, regn eller mangel på gadebelysning, byggepladser med ujævnt underlag og ved arbejde i højden. Tæt trafik og arbejde omkring store, tunge køretøjer.

Arbejdstilsynet stiller krav om brug af klasse 1, 2 og 3 advarselsklæder i følgende situationer

Klasse 1

Når besøgende under ledsagelse færdes i områder, hvor der kræves klasse 2- eller klasse 3-advarselsklæder ved arbejde i området.

Når ansatte som fx renovationsarbejdere udfører arbejde langs kørevej, hvor de kun kommer ud på kørebanen tæt på renovationsbil eller lignende køretøj tydeligt afmærket i henhold til færdselslovens bestemmelser. Man skal bruge advarselsklæder af højere klasse, såfremt betingelserne ikke er opfyldt.

Klasse 2

Når tilsynsførende overvåger arbejde, der kræver brug af klasse 3-advarselsklæder.
Ved vejarbejde, hvor der arbejdes inden for et afmærket område, men hvor risikoen for påkørsel ikke helt kan udelukkes
Ved andre former for arbejde end vejarbejde på områder uden effektiv adskillelse til den kørende trafik, og hvor man med effektive foranstaltninger har sikret, at den kørende trafik som motorkøretøjer, motorredskaber med videre, nedsætter kørehastigheden til en sikkerhedsmæssig forsvarlig hastighed.

Klasse 3

Ved vejarbejde, hvor man i forbindelse med arbejdet kommer uden for det afmærkede område.
Ved andet arbejde på veje uden afmærkning eller fysisk adskillelse til den kørende trafik, og hvor der kommer kørende trafik med almindelige kørehastigheder.
Ved arbejde på havneområder på steder med kørende trafik som motorkøretøjer, motorredskaber med videre.
Ved arbejde i vej- og eller jernbanetunneler, hvor man i forbindelse med arbejdet kommer uden for de opsatte afspærringer, også selv om der kun forekommer arbejdskørsel.
Ved arbejde på eller i nærheden af jernbanespor i brug, hvor der ikke er en effektiv fysisk adskillelse til sporet. Bemærk, at der er særregler for sporarbejde i forhold til farvevalg!

Hvis behovet varierer, eller du er i tvivl om klassen, råder vi til at anskaffe klasse 3-advarselsklæder. Det kan godt bestå af to stykker klasse 2-advarselsklæder, som bukser samt jakke eller vest, der bruges sammen. Vigtig: Se ovenstående forklaring ved kombination af high-vis beklædning.  

Arbejdsgiveren skal endvidere ved valg af reflekstøj:

Vurdere, om reflekstøjet skal beskytte imod andre farer som fx ild, gnister, kulde eller skæreskader. Forhandleren af reflekstøjet kan oplyse om, hvilket reflekstøj der er egnet til at imødekomme sådanne ekstra beskyttelsesbehov.

Sørge for, at reflekstøjet passer til den ansatte. Det opnås fx ved, at den ansatte kan vælge mellem forskellige størrelser og design – fx mellem heldragt eller bukser + jakke/vest. Det er også vigtigt, at reflekstøjet er komfortabelt. Bukser og jakker må ikke lægges op, da man så ikke har det samme areal fluorescerende metervare efter godkendelsen på varen. Mange bukser fås i flere benlængder. Der skal være minimum 5 cm fra nederste refleks til kanten af buksen!

Sørge for, at reflekstøjet passer til det arbejde, der skal udføres. Det er også vigtigt, at tøjet er tilstrækkeligt robust til, at det kan vaskes/rengøres med passende mellemrum.

Informere den ansatte om, at jakken og vesten skal være lukket foran for at være klassificeret. Reflekserne må ikke være brudt. Alternativt skal den ansatte have en sweatshirt eller T-shirt med refleks på indenunder jakken eller vesten. Vær opmærksom på, at str. XS og S nogle gange er en klasse lavere grundet det lille areal af fluorescerende materiale.

Vær opmærksom på, at klassificering skal bibeholdes ved påsætning af tryk og broderi. Store tryk reducerer sikkerheden. Er der ikke plads til tryk på det fluorescerende stof, kan der selvfølgelig trykkes på kontrastfarven.

Tolv Branchearbejdsmiljøråd udarbejder retningslinjer for arbejdsmiljøet i forskellige brancher. De danner grundlag for Arbejdsmiljøloven og Arbejdstilsynets vejledninger og bekendtgørelser om brug af personlige værnemidler. Ønsker du mere information, kan du kontakte dem.

EN ISO 20471:2013

Standard for beskyttelsesbeklædning
Tydeligt synlig advarselsbeklædning
Prøvningsmetoder og krav.
Den danske beskrivelse kan købes på DS webshop.

Find Arbejdstilsynets regler og vejledninger på www.at.dk

Du er altid velkommen at kontakte os hvis du har spørgsmål vedrørende klassificeringen af det reflekstøj du finder på Billig-arbejdstøj.dk.

Kildemateriale: AT-vejledning 2-10-2, februar 2015 og Kansas®.

Blogindlægget er vejledende og det er op til den enkelte arbejdsgiver at vejlede i forhold til den konkrete arbejdssituation for at sikre medarbejderen den bedste form for sikkerhed under arbejdet og de gældende arbejdsforhold.

Populære EN ISO 20471-produkter

Colt
Restparti
Spar 71%
Colt håndværkerbukser, Hi-Vis Gul/Grå
Colt håndværkerbukser, Hi-Vis Gul/Grå
199,00 kr.
699,00 kr.
Fristads
Fristads polo T-shirt, Hi-Vis Gul
Fristads polo T-shirt, Hi-Vis Gul
Fra
779,00 kr.
OCEAN
2. sortering
Restparti
Spar 71%
Ocean softshelljakke / vest, Hi-Vis Gul/Marineblå
Ocean softshelljakke / vest, Hi-Vis Gul/Marineblå
249,00 kr.
869,00 kr.
Mascot
Restparti
Spar 62%
Mascot Safe Light Maitland arbejdsbukser, Hi-vis Orange/Mosgrøn
Mascot Safe Light Maitland arbejdsbukser, Hi-vis Orange/Mosgrøn
199,00 kr.
529,00 kr.
ID Identity
Flerstyksrabat
Restparti
Spar 71%
ID refleksvest, Hi-Vis Gul
ID refleksvest, Hi-Vis Gul
25,00 kr.
89,00 kr.