Vask af overtøj

Vask af overtøj

Behold dit overtøjs tekniske egenskaber, når du vasker det på den rigtige måde

Hvis du vil beholde dit overtøjs tekniske egenskaber og forlænge levetiden på det, er det vigtigt, at du bruger de rigtige vaske og imprægneringsmidler, når tøjet vaskes og efterbehandles. Dette gælder både dit arbejds og fritidstøj, og vi har herunder lavet en gennemgang af de forskellige produkter, deres egenskaber og nogle gode tips til at vedligeholde dem på.

Det er især overtøj med membraner man skal være særligt opmærksomme på når man vasker disse - herunder skijakker og skibukser, børnenes flyverdragter, arbejdsjakken - også dem med reflekser og softshelljakken, da man ellers kan ødelægge åndbarheden og forringe vandtætheden ved brug af forkert vaskemiddel.

Tøj med membraner

For at jakker kan være åndbare og vind- og vandtætte, er de forsynet med en membran f.eks. Gore-Tex, Helly Tech eller anden membran der holder vind og vand ude. Samtidig kan membranen lukke overskydende varme ud, så man ikke bliver fugtig og kold under jakken. Denne membran kan på ingen måde tåle at blive vasket med skyllemiddel - da dette stopper membranen og ødelægger den og dens tekniske egenskaber. Derfor er det vigtigt at du vælger et vaskemiddel beregnet til membraner når du vasker dit over- og vintertøj.

Når overtøjet er blevet vasket flere gange og brugt, vil det med tiden miste de egenskaber som vandtæthed og vindtæthed, så det er vigtigt en gang imellem at bruge et imprægningsmiddel, der kan genskabe disse egenskaber og samtidig bibeholde åndbarheden. Dette imprægneringsmiddel Nikwax TX.Direct imprægnering til membraner kan bruges direkte i maskinen lige efter man har vasket jakken, og genskaber de tekniske egenskaber nemt og hurtigt.

Jakker og mellemlag i fleece

Man tænker måske ikke lige over det, men hvis ikke man behandler sine fleeceprodukter med de rigtige produkter kan man opleve, at de ikke isolerer lige så godt og de føles fugtige. Dette skyldes, at der mellem fibrene kan ophobe sig vand, og det er vigtigt at dette undgås for at opnå en optimal isoleringsevne. Fleece der er snavset, vil indeholde mere vand og derfor er det vigtigt, at vaske sine fleeceprodukter for at undgå dette. Nickwax Tech Wash er ideelt til dette, da det renser produktet og genskaber de isolerende egenskaber.

Hvis dine fleecegenstande er vandafvisende og du gerne vil genskabe dette - kan du efter vask med Nickwax Tech Wash, imprægnere det i maskinen med Nikwax Polar Proof.

Softshell produkter

Din softshelljakke kan du også med fordel vælge et vaskemiddel til, der er beregnet til netop softshell, da de også ofte er tekniske og kræver at membranen ikke stoppes til, så åndbarheden ødelægges. Igen vil man her ødelægge membranen hvis man bruge skyllemiddel, når man vasker sine softshell produkter. Vi har valgt at have dette på shoppen Softshell Proof fra Nikwax - netop beregnet til softshell produkterne.

Dunjakker

Jakker og andre produkter med dun kræver ligeledes et specielt vaskemiddel, så man ikke ødelægger dunens naturlige egenskaber. Mange tror man passer mere på sit overtøj, hvis man skåner det og ikke vasker det så tit - men dette er ikke tilfældet, og især med dun er det vigtigt at dette vaskes, da isoleringsevnen ellers nedsættes. Dunene klasker sammen i brug, da de optager fedt og fugt og da det er luften mellem dunene der er med til at isolere, vil jakken ikke være så varm, hvis den er ‘’beskidt’’.

Når man vasker ting der indeholder dun er det vigtigt, at de bliver centrifugeret ved lav hastighed først, og man så gradvist øger hastigheden, så man er sikker på at alt vandet er slynget ud af dunene, inden den tørres. Tørringen skal, hvis det er anvist i vaskevejledningen, foregå i tørretumbleren og med tennisbolde, så dunene bliver skilt af og de bliver gennemtørre. Hvis ikke man får jakken tørret tilstrækkeligt, så vil dunene blive ødelagt, begynde at lugte og jakken være ubrugelig.

Termo- og svedtransporterende undertøj og mellemlag

Mange bruger et svedtransporterende basislag eller termoundertøj til hverdag og ikke kun på skiferien, hvilket sikrer at fugten transporteres væk fra kroppen på bedste vis og holder kroppen varm og tør. Disse materialer skal holdes vedlige på bedste vis, for at opretholde egenskaberne og forlænge levetiden på produkterne. Det er derfor vigtigt, at de bliver vasket i et vaskemiddel, der renser fibrene og forbedrer luftspredning, hvilket sikrer hurtigt tørring og forbedrer isolation evnerne. Ved at bruge Nikwax Base Wash i maskinen, sikrer du den bedst mulige rengøring og genopretning af materialerne, så du får det optimale ud af dit skiundertøj og forlænger levetiden på det.

Tøj med uld

Dine uldprodukter er sarte og derfor er det vigtigt at vælge det rigtige vaskemiddel når du vasker dem. Det skal være uden enzymer, da uldens egenskaber ellers svækkes, fibrene ødelægges og ulden isolerer ikke som den skal. Nikwax Wool Wash er specielt udviklet til vask af uldprodukter, så de bibeholder deres naturlige egenskaber og isolerer på bedste vis.

Det er ligeledes vigtigt, at man følger vaskeanvisningerne i tøjet nøje, da ulden ellers vil filtes, krympe og blive ødelagt. Hvis man vasker sine uldprodukter med omtanke og et godt vaskemiddel beregnet til uld vil de kunne holde i mange og yde optimal isolering og komfort.

Nikwax og miljøet

Nikwax er en virksomhed med meget stor fokus på miljøet og derfor indeholder deres produkter ikke stoffer, der kan være skadelige for mennesker eller naturen. De har ligeledes et stort engagement i at udvikle produkter, der kan hjælpe til med at sikre et bedre liv for mennesker, og mindske brugen af kemi, hvilket sikrer dyrene og miljøet på bedste vis. Du kan på Nikwax egen hjemmeside læse mere om projekterne og omkring hvilke stoffer, de har udelukket fra deres produkter.

>> Find hele sortimentet fra Nikwax her.

Har du spørgsmål til vask af overtøj?

Du er altid velkommen til at kontakte vores kundeservice, hvis du er i tvivl om, hvad der passer bedst til dine behov.

Du kan kontakte vores kundeservice på info@billig-arbejdstoj.dk eller telefon 9674 2030.

Vi er klar til at hjælpe med at finde den bedste løsning til lige netop dig.