Vask af overtøj

Vask af overtøj

Behold dit overtøj og termotøjs tekniske egenskaber ved at vaske det korrekt

Hvis du vil beholde dit overtøjs tekniske egenskaber og forlænge levetiden på det, er det vigtigt, at du bruger de rigtige vaske- og imprægneringsmidler. Det gælder både dit arbejdstøj og fritidstøj.  

Det er især overtøj med membraner, du skal være opmærksom på at vaske korrekt. Såsom jagttøj, skijakker og skibukser, børnenes flyverdragter, arbejdsjakker, softsheljakker og tøj med reflekser. Vasker du det med forkert vaskemiddel, kan det ødelægge åndbarheden og forringe vandtætheden. Brug aldrig skyllemiddel til disse produkter, da det ødelægger membranen, så tøjet mister de åndbare og vandtætte egenskaber.  

Du kan selv gøre dette for at forlænge overtøjets levetid: 

  • Tøm lommerne og luk lynlåsene  
  • Vask tøjet i vaskemaskinen med det korrekte vaskemiddel uden at overdosere.  
  • Følg vaskeanvisningen, hvis tøjet skal imprægneres efterfølgende. Bruger du Nixwax vaskeimprægnering, skal tøjet ikke tørres, inden det imprægneres.  
  • Tør tøjet efter vaskeanvisningen, så ødelægger du ikke fyldet og egenskaberne bevares. 

Læs mere om vask af arbejdstøj og vaskesymboler 

Tøj med membraner

For at jakker kan være åndbare og vind- og vandtætte, er de forsynet med en membran f.eks. Gore-Tex, Helly Tech eller anden membran der holder vind og vand ude. Samtidig kan membranen lukke overskydende varme ud, så du ikke bliver fugtig og kold under jakken. Denne membran kan på ingen måde tåle at blive vasket med skyllemiddel - da dette stopper membranen og ødelægger den og dens tekniske egenskaber. Derfor er det vigtigt, at du vælger et vaskemiddel beregnet til membraner, når du vasker dit over- og vintertøj. På den måde skåner du membranen, samtidig med at den renses og kan yde det den skal i forhold til at være vandtæt, men også åndbar.  

Når overtøjet er blevet vasket flere gange og brugt, vil det med tiden miste egenskaber som vandtæthed og vindtæthed. Derfor er det vigtigt en gang imellem at bruge et imprægningsmiddel, der kan genskabe egenskaberne og bibeholde åndbarheden.  

Her finder du et udvalg vaskemidler og imprægneringsmidler, som kan bruges direkte i maskinen

Jakker og mellemlag i fleece 

Behandler du ikke dit fleecetøj med egnede produkter, isolerer det knapt så godt, og det kan føles fugtigt. Det skyldes, at der mellem fibrene kan ophobe sig vand. Snavset fleece kan indeholde mere vand. Det problem undgår du ved at vaske det. 

Vælg et mildt vaskemiddel evt. til syntetiske stoffer, brug ikke for meget sæbe, og brug aldrig skyllemiddel, da det sætter sig i fleecen, og nedsætter isoleringsevnen. 

Softshell produkter 

Til softshelljakker kan du bruge et vaskemiddel beregnet til tøj med membraner, for at bevare denne. Se vask, pleje og imprægneringsmidler her. For softshell gælder det også, at du ikke skal bruge skyllemiddel. 

For at bibeholde åndbarheden og den vandafvisende effekt kan du efter nogle vaske anvende et imprægneringsmiddel som Softshell Proof fra Nikwax. 

Dunjakker 

Jakker og andre produkter med dun kræver et vaskemiddel beregnet til dun, for ikke at ødelægge de naturlige egenskaber.  

Mange tror, de passer på overtøjet ved at skåne det for vask. Det er ikke tilfældet, fordi isoleringsevnen bliver nedsat, når tøjet ikke er rent. Dun klasker sammen ved brug i længere tid, idet de optager fedt og fugt. Hele fordelen ved dun er den isolerende luft imellem dunene. 

Produkter med dun skal centrifugeres ved lave omdrejninger til at starte med, hvorefter omdrejningerne kan øges, indtil vandet er slynget ud af dunene. Hvis det står i vaskeanvisningen, kan dunproduktet tørres i tørretumbleren med tennisbolde, som skiller dunene. Tørrer du ikke jakken helt, kan det ødelægge dunene, så de begynder at lugte. 

Termoundertøj og svedtransporterende undertøj 

Et svedtransporterende basislag eller termoundertøj gør, at fugten bliver transporteret væk fra kroppen. Det er med til at holde kroppen varm og tør. For at bibeholde egenskaberne og forlænge levetiden, skal tøjet rengøres, og så kommer det heller ikke til at lugte. 

Vask tøjet i Activewear vaskemiddel eller sportsvaskemiddel i vaskemaskinen for at rense fibrene og forbedre luftspredningen. Det medvirker til at tøjet tørrer hurtigt og isolerer bedre. 

Her kan du finde vaskemiddel til termoundertøj og svedtransporterende undertøj

Tøj med uld 

Dine uldprodukter er sarte. Derfor er det vigtigt at vælge det rigtige vaskemiddel. Det skal være uden enzymer, da uldens egenskaber ellers svækkes, fibrene ødelægges og ulden isolerer ikke som den skal. Her kan du finde uldvaskemidler

Du skal følge vaskeanvisningerne i tøjet nøje, da ulden ellers vil filte, krympe og blive ødelagt. Når du vasker uldprodukter med omtanke og et godt vaskemiddel beregnet til uld, holder det længe og giver optimal isolering og komfort.  

Uld må ikke strækkes for meget, når det skal tørre, da det kan komme ud af facon. Læg eksempelvis en tung uldstrik på et tørrrestativ for at bevare faconen. 

Vaskemiddel og miljøet 

Ved at vælge et vaskemiddel eller imprægneringsmiddel, der tager hensyn til miljø og mennesker, er du med til at nedbringe miljøpåvirkningen. Vaske- og imprægneringsmidler her på webshoppen, har fokus på at være fri for P-fas/P-fos, og er i nogle tilfælde bionedbrydelige.  

Find hele sortimentet fra Nikwax her

Har du spørgsmål til vask af overtøj?

Du er altid velkommen til at kontakte vores kundeservice, hvis du er i tvivl om, hvad der passer bedst til dine behov.

Du kan kontakte vores kundeservice på info@billig-arbejdstoj.dk eller telefon 9674 2030.

Vi er klar til at hjælpe med at finde den bedste løsning til lige netop dig.