Billede uden navn

Tøjforbrug med ansvar

Vil du gerne udvise ansvarlighed i forhold til dit tøjindkøb, og måden du behandler tøjet på efterfølgende? Så læs med her.

Det er nemt at bidrage med små ændringer i hverdagen, der kan have betydning i klimakampen, når vi taler om tøj og fodtøj. Det kan i første omgang være dit valg om ansvarlighed, når du køber tøjet. Og hvad betyder det så? Det betyder, at du hos Billig-arbejdstøj.dk kan filtrere på forskellige former for ansvarlighed som forbedret produktion, genanvendt materiale og så videre. Men ansvarlighed kan også være at købe restpartier, som forhindrer, tøj og sko i at blive destrueret. 

Når du har anskaffet dig tøj og sko, drejer det sig om at vaske og pleje det korrekt for at forlænge levetiden på det. Kan tøjet og skoene ikke bruges mere, slutter du ringen ved at aflevere det til genbrug eller til at blive genanvendt.

Filtrér på ansvarlighed

Når du køber tøj her på shoppen, har du mulighed for at filtrere på ansvarlighed og vælge de punkter, der betyder noget for dit valg af tøj og fodtøj. Vi præsenterer dig her for det samlede antal filtre, som varerne bliver inddelt efter, men vi vil samtidig fortælle, at det er forskelligt fra kategori til kategori, hvilke filtre, du kan vælge. Herunder forklarer vi, hvad ansvarlighedsfiltrene betyder. 

Billede uden navn

Genanvendt materiale

Produktet er helt eller delvist fremstillet af genanvendt materiale. Eksempelvis polyester fremstillet af plastflasker eller af plastaffald fra havet.

Økologisk materiale

Fremstillet af certificeret økologisk materiale. Det kan fx være Global Organic Textile Standard (GOTS).

Fremstillet af overskudsmateriale

Produktet er helt eller delvist fremstillet af overskudsmateriale. Et eksempel er, at skosåler kan blive fremstillet af overskudsmateriale fra produktion af dæk.

Biobaserede materialer

Det kan være et materiale som Lyocell eller Tencel.

Forbedret produktion 

I produktionen bliver der taget miljømæssige hensyn, som at begrænse kemi- og vandforbruget eller udledningen af CO2.

Fairtrade materiale 

Produktet består helt eller delvis af Fairtrade-certificeret materiale som eksempelvis bomuld. Fairtrade er din garanti for, at bønderne har modtaget en fair pris for deres råvarer, samt at der i produktionen bliver taget hensyn til både miljø og mennesker.

Overfladebehandling uden fluorstoffer 

Produktets vand- og smudsafvisende behandling er lavet uden brug af skadelige fluorstoffer. Fluorstoffer er farlige for både miljø og mennesker.

Vegansk produkt

Produktet indeholder ingen animalske materialer.

Kan tøjet holde længere ved korrekt vask?

Ja, det kan det faktisk, og her får du nogle praktiske tips til at vaske og tørre tøjet skånsomt.

  • Sorter dit vasketøj i lyse og mørke farver og efter temperatur for at undgå farveafsmitning. Vask gerne nyt tøj inden brug, da der kan være restfarver i tøjet.
  • Brug vaskemiddel til henholdsvis hvidt og farvet tøj for at farverne holder længst muligt. Strømper og undertøj skal du helst vaske ved minimum 60 grader for at dræbe bakterier, men følg vaskeanvisningen i tøjet, hvis der står andet.
  • Spar på brugen af skrappe midler til pletfjerning. Ofte kan du fjerne en plet ved at komme opvaskemiddel på pletten og lade det virke i noget tid inden vask.
  • Undlad skyllemiddel, som belaster miljøet og tøjets farver.
  • Uld skal ikke vaskes så tit som tøj i andre materialer. Ofte kan en luftning på tørresnoren gøre det ud for en vask. Når du vasker uld, anbefaler vi at bruge en specialsæbe beregnet til uld.
  • Undgå gerne at bruge tørretumbler, da det slider på tøjet og din el-regning. Hænger du det til tørre udendørs, så vær opmærksom på, at direkte sol bleger farverne.
Billede uden navn

Få tips til vask og pleje af dit arbejdstøj her.

Når du vasker dit overtøj, skal du sørge for, at det bliver gjort, så tøjet beholder de tekniske egenskaber, der gør det vandafvisende og åndbart. 

Få tips til vask og pleje af dit overtøj her.

Billede uden navn

Forlæng levetiden på dit fodtøj

Du kan få dit fodtøj til at holde ekstra lang tid ved at rengøre det og smøre det ind i plejemidler til henholdsvis gummistøvler og læder. Lader du fodtøjet tørre helt efter brug holder det også længere - derfor det er en god idé at have to sæt fodtøj at skifte imellem.

Få tips til pleje af dit fodtøj her, så det holder længere.

Skal der medarbejder-navn på firmatøjet?

Står medarbejderens navn på arbejdstøjet, kan det ikke bruges af andre medarbejdere senere.

Overvej derfor, om der både skal firmalogo og medarbejder-navn på arbejdstøjet. 

Dette er dog ikke aktuelt, hvis medarbejderne får nyt arbejdstøj, når de bliver ansat. 

Som erhvervskunde kan du få tryk eller broderi, som holder sig pænt i hele tøjets levetid. 

Se mere her.

Undgå at tøj går til spilde - køb restpartier

Lige så vel som vi kan mindske madspild, kan vi også mindske tøjspild. Vi gør det ved fx at handle med restpartier. På den måde bliver tøjet udnyttet, intet går til spilde - og vi undgår at tøjet i værste fald bliver afbrændt for at bortskaffe det. 

Restpartier er arbejdstøj, tøj og fodtøj, som er nedsat, fordi det er udgået hos leverandøren, eller fordi der er begrænsede størrelser og farver. Hvis du ser en restparti-vare i din størrelse, skal du ikke tøve ret længe, inden du bestiller, da den hurtigt kan blive udsolgt. Derefter kan vi ikke skaffe flere af samme vare.

Se restpartier her.

Billede uden navn
Billede uden navn

Lad tøjet leve videre ved at aflevere til genbrug

Er tøjet ikke slidt eller ødelagt, kan du forlænge dets levetid ved at aflevere det til genbrug. Husk, at det mest fornuftige er at bruge tøjet så længe som muligt. Ved at bruge tøjet længere er du med til at reducere belastningen på miljøet.

Når tøjet ikke kan bruges længere, kan det genanvendes til andre produkter.

Få det fulde overblik over vores sociale og miljømæssige ansvar

Vil du vide mere om, hvordan vi forholder os til socialøkonomiske værdier, medarbejderpleje, arbejdsmiljø, miljø, produktansvar og emballage, så forklarer vi nærmere i "Vores sociale og miljømæssige ansvar"