Vandsøjletryk og åndbarhed i regntøj

Vandsøjletryk og åndbarhed i regntøj

Bliver du forvirret, når du ser tallene for vandsøjletryk og åndbarhed og er det overhovedet vigtigt at vide noget om det for at købe regntøj? Det du i bund og grund har brug for at vide er, hvor vandtæt og vindtæt dit regntøj skal være til det, du skal bruge det til.

Vi har beskrevet vandsøjletryk, åndbarhed, tapede og svejsede sømme i regntøjsguiden her for at gøre valget af regntøj nemmere for dig.

Hvad betyder vandsøjletryk i regntøj?

Vandsøjletryk bliver målt i millimeter, og jo højere vandsøjletrykket er, desto mere vandtæt er det. Skal dit regntøj være egnet til arbejdsbrug en hel dag, råder vi dig til et vandsøjletryk på minimum 8.000 mm samtidig med, at sømmene er svejsede eller tapede. På den måde kan dit regntøj modstå slagregn, hvis du fx cykler eller sidder på en maskine.

Du kan filtrere på et bestemt vandsøjletryk på siden med vores regntøj. Vælg filtre og herefter “Teknisk specifikation” og sæt flueben ud for det vandsøjletryk, du ønsker.

Her ser du vores anbefalinger til vandsøjletryk

Er det nødvendigt med åndbart regntøj?

Det kommer an på, hvem der skal bruge regntøjet. Børn sveder ikke ligesom voksne, og derfor kan de fint klare sig med regntøj i PU, som ikke er åndbart.

Til aktive voksne giver åndbart regntøj mulighed for at komme af med varme og fugt. Er regntøjet derimod ikke åndbart, bliver du nemt fugtig af sved og kommer til at fryse - og derfra er der ikke langt til en forkølelse.

Her bliver vi lidt tekniske, og kald os bare regntøjs-nørder, men for at forstå åndbarhed forklarer vi det lige lidt nærmere. Åndbarhed bliver kaldt MVP og er en forkortelse af det engelske udtryk Moisture Vapor Permeability. Det er okay, hvis du slår knuder på tungen, når du udtaler det, men det er den mængde fugt, der ledes ud gennem regntøjets membran. MVP angives i g/m2 x 24 h. Det vil sige mængden af fugt, der kan transporteres væk pr. kvadratmeter på 24 timer.

En rettesnor er, at du skal du gå efter en høj MVP i regntøjet, hvis du bevæger dig meget.

Du kan filtrere efter åndbarhed på siden med vores regntøj. Vælg filtre og herefter “Teknisk specifikation” og sæt flueben ud for det, du ønsker.

Men hvad er så en høj MVP og, hvad passer dig? Tallene i skemaet er vores vejledning, og du skal betragte dem som gode råd. Husk, at det er forskelligt fra person til person, hvor meget man sveder. Du skal derfor også selv vurdere, hvilken åndbarhed, du har brug for.

Se vores anbefalinger til åndbarhed i regntøj her

Husk også de svejsede eller tapede sømme i regntøj

Svejsede og tapede sømme er to forskellige metoder til at gøre regntøj tæt i samlingerne. De svejsede eller tapede sømme er lige så vigtige for regntøjets tæthed som materialet, regntøjet er fremstillet i.

Tapede sømme betyder, at syningerne er forseglede med en specialtape, der gør regntøjet vandtæt i syningene.

Svejsede sømme betyder, at sømmene er svejset sammen i stedet for at være syet sammen.

Den ene metode er ikke bedre end den anden, og forskellen på, hvor det anvendes, ligger i materialet og dets tykkelse.

Du kan filtrere på regntøj med svejsede sømme eller regntøj med tapede sømme på siden med vores regntøj. Vælg filtre og herefter “Teknisk specifikation” og sæt flueben ud for det, du ønsker.

Regntøj med membran - hvad er det?

En membran er et mellemlag, altså et lag mellem det yderste og det inderste lag på regntøjet. Membranens funktion er, at holde regntøjet vandtæt, vindtæt og åndbart. Den holder vind og vand ude samtidig med, at den lukker overskydende varme og fugt ud, så du ikke bliver kold. Du har måske hørt om sko med Gore-Tex membran, som betyder, at skoene er vandtætte? Præcis ligesådan kan der være forskellige typer membraner i regntøj.

En membran medvirker til, at luften under eksempelvis din regnjakke varmes op og bliver holdt inde samtidig med, at membranen tillader overskydende varme at komme ud. På den måde er kroppen tempereret, og du kan koncentrere dig om at arbejde uden hverken at fryse eller svede.

For at bevare funktionen i membranen må regntøjet ikke være for snavset, da det så kan begynde at optage vand og ødelægge åndbarheden. Når du vasker tøj med membran, må du ikke bruge skyllemiddel, fordi det ødelægger åndbarheden præcis ligesom snavs gør. Du kan købe et vaskemiddel her som hedder Nikwax Tech Wash. Det er beregnet til at bevare funktionen i membranen ved maskinvask.

Har du lyst, kan du læse mere om vask og imprægnering af overtøj her.

Kan regntøj klare andet end vand?

Ja, du kan vælge regntøj, der kan modstå både fedt, olie og blod, som du er udsat for, hvis du arbejder som fisker, på et slagteri eller med rengøring.

Nogle regntøjsmærker har desuden arbejdsregntøj, der er meget resistent i forhold til flammer. Faktisk kan du få regntøj med flammehæmmende egenskaber, som du fx kan bruge til søs for at øge din sikkerhed.

For at du kan færdes sikkert i forbindelse med vejarbejde eller på en byggeplads findes der regntøj med reflekser, som tilligemed har højt vandsøjletryk og åndbarhed. Det kaldes Hi-Vis regntøj. Har du lyst til at få uddybet, hvad Hi-Vis betyder, og om du skal vælge Hi-Vis regntøj i klasse 1, 2 eller 3, så læs mere om emnet her.

Vi håber, du blev klogere og mere regntøjsnørdet af at læse denne guide, og at valget af regntøj er blevet nemmere for dig.

Har du spørgsmål til valg af regntøj?

Er du i tvivl om, hvad der passer bedst til dine behov, er du altid velkommen

til at kontakte vores kundeservice på info@billig-arbejdstoj.dk eller telefon 9674 2030.

Vi er klar til at hjælpe med at finde det rigtige regntøj til dig.